Do vylodění v Normandii zasáhl i český ježek. Předválečný vynález byl ukraden z pohraničí

Tajné nacistické základny II (2) – Atlantský val.mp4

Německá strategie obrany dobyté Evropy se opírala o systém opevnění nazvaný Atlantický val. Němci ho začali budovat v roce 1942 a během dvou let dosáhli pozoruhodných výsledků.

I když se Atlantický val táhl v délce 5 200 kilometrů od severního Norska po jižní Francii, klíčová obrana se soustředila na břehy Lamanšského průlivu, kde se dalo vylodění spojenců s největší pravděpodobností očekávat. Taktikou velitele německé obrany, polního maršála Erwina Rommela, bylo zničit vyloďující se jednotky ještě na plážích.

Přečtěte si také: Nejzbytečnější bitva při vylodění v Normandii: Američané neuvěřili Francouzům a stálo je to desítky rangerů

Kromě velkých betonových pevností s těžkým dělostřelectvem, jako byla například pevnost na výběžku Pointe du Hoc v dosahu budoucích vyloďovacích pláží Utah a Omaha, vznikalo množství protiletadlových postavení, bunkrů, zákopů a pevnůstek s kulomety. Pobřeží pak Němci osadili řadami kůlů, dřevěných a kovových rozsocháčů a betonových protitankových překážek. Snímky pobřežních opevnění pořízené spojeneckým leteckým průzkumem těsně před invazí si můžete prohlédnout tady.

Vylodění v Normandii

Invaze do Normandie začala 6. června 1944 v 0:15 spojeneckou výsadkovou operací Neptun. V průběhu dne pak bylo na pěti plážích Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword mezi Caen a Cherbourgem vysazeno přes 150 000 vojáků 1. americké a 2. britské armády, v jejíž sestavě bojovali i Kanaďané a příslušníci dalších národů. Na největší obojživelné operaci v historii se podílelo přes 4 000 výsadkových a na 2 000 bojových lodí, výsadek podporovalo 14 000 letadel. Na unikátní záběry přímo z vylodění na pláži Omaha se můžete podívat tady:

„Americké výsadkové čluny se za přílivu přiblížily ke břehu. Musely překonat nebezpečné překážky položené ve vodě, které byly navíc zaminovány… Poměrně hodně min ve vodě i na pobřeží vybuchlo. První vojáci vstupující na pláž byli sraženi palbou německých kulometů. Další oddíly si musely klestit cestu mezi těly svých kamarádů a teprve poté, co mnoho vojáků padlo, se jednotkám podařilo zachytit se na pobřeží.“ Tak popsal v knize Kronika druhé světové války jeden z účastníků vylodění spojeneckých jednotek v Normandii 6. června 1944 své dojmy.

Český ježek v akci

Zvláště účinným proti vyloďovacím člunům a obojživelným tankům se ukázal kovový rozsocháč, kterému armády válčících států neřekly jinak než „český ježek“. Vynález Františka Kašíka, majora předválečné československé armády, zahrnoval tři kovové profily spojené svařováním nebo šrouby do konstrukce připomínající ježka. Ten byl účinný i po převrácení, navíc se jich několik dalo spojovat ostnatým drátem do takřka neprostupné překážky.

Němci se po zabrání Sudet na podzim 1938 zmocnili statisíců českých ježků v československém pohraničí, kde byly rozmístěny jako protitankové a protipěchotní překážky. Atlantický val pláže Omaha tak do značné míry bohužel chránila i zbraň pocházející z Československa.

Zdroj: Geschiedenis van Zuid-Holland, Evergreene Architectural Arts

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom