6. června 2024 07:00
Adam Vala

Zasáhl přes 1000 spojeneckých vojáků. Nacista během vylodění v Normandii získal přezdívku Bestie z Omahy

Jeho kulomet pálil na Američany, kteří v Den D dorazili na pláž Omaha.

Vylodění v Normandii bylo jedním z nejdůležitějších okamžiků druhé světové války. Na některých plážích se však bezprecedentní průlom spojeneckých vojsk změnil v krvavou lázeň, kterou podle nejpřesnějších údajů nepřežilo 4441 vojáků invazního svazu vyslaného z Velké Británie. Děsivý je na tom fakt, že velkou část mrtvých měl na svědomí jediný muž - Heinrich Severloh, přiléhavě přezdívaný Bestie z Omahy.

Opěrný bod 62

Severloh se narodil 23. června 1923, takže během invaze spojenců do Francie mu bylo pouhých 21 let. Coby příslušník 352. pěší divize byl přiřazen k 62. opěrnému bodu, jehož hlavním úkolem bylo ostřelovat pláž Omaha z přibližně pětikilometrové vzdálenosti z houfnice umístěné ve vesnici Houtteville. Severloh byl v té době pobočníkem nadporučíka Bernharda Frerkinga, ovšem podle svých vyjádření i vlastní knihy obsluhoval kulomet MG 42 přímo na pláži a střílel proti připlouvajícím a vyloďujícím se Američanům.

Kolik jich 6. června 1944 zasáhl, se už historie přesně nedozví, v rozhovoru v roce 2004 nicméně Severloh řekl, že to byla minimálně tisícovka vojáků. „Pravděpodobně ale více než dva tisíce. Ale opravdu nevím, kolik mužů jsem zastřelil. Bylo to otřesné. Když nad tím přemýšlím, chce se mi zvracet,“ uvedl Severloh pro magazín Scotsman. Dle dalších vyjádření měl Severloh vystřelit 13 500 projektilů ze svého kulometu a přes 400 střel také z pušky Karabiner 98k. Na dotazy, kde sebral tolik munice, odpověděl zcela přesně, že z nedalekého muničního bunkru, odkud mu zásoby proudily až do půl čtvrté odpoledne. Následně se stáhnul do vesnice Colleville-sur-Mer a 7. června se spojeneckým vojskům vzdal.

Mohlo by vás zajímat: Zločiny amerických vojáků po vylodění v Normandii, o kterých se v USA nemluví

Historikové nicméně pochybují nad tím, že by Severloh zasáhl tolik vojáků. Statistika z úvodu totiž naznačuje, že by měl sám na svědomí téměř všechny padlé Američany ze Dne D – dohromady jich bylo zabito 2500 – a to není s ohledem na šíři pláže příliš pravděpodobné. Samozřejmě ne všechny musel Severloh kulometem a puškou zabít, ani tak ale nemusí čísla sedět. Co ovšem odpovídá, je skutečnost, že právě opěrný bod 62 se stal jednou z nejtěžších překážek, kterou museli Američané na pláži Omaha překonávat, a ať už byl Severloh sám, nebo na pláž střílelo více vojáků, dobytí tohoto bodu bylo pro další postup klíčové.

Heinrich Severloh byl následně vězněn v USA i Velké Británii, aby se dva roky po skončení války konečně vrátil na rodinnou farmu. Jedním z hlavních popudů Severlohova propuštění měl být dopis otce, který britské vojenské autority žádal o návrat syna právě kvůli nutné práci na farmě. Heinrich Severloh zemřel začátkem roku 2006 v Lachendorfu nedaleko své rodné vesnice Metzingen, bylo mu 82 let.

Zdroj: Scotsman, Defense.gov

Video: Trailer seriálu Bratrstvo neohrožených

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský