4. září 2024 14:10
Adam Vala

Opravdová zkáza Titanicu: Nová fotka vraku ukazuje, jak se rozpadlo nejslavnější místo lodi

Vrak Titanicu, slavné lodě, která se potopila v roce 1912 a vzala s sebou životy 1 500 lidí, se díky nejnovějším expedicím stal svědkem dramatické změny.

Příď lodi, která byla nesmazatelně zapsána do paměti veřejnosti díky kultovní scéně z filmu Titanic, již nevypadá jako dříve. Letní hlubinná výprava odhalila, že značná část zábradlí „Jacka a Rose“, tolik ikonická pro tento vrak, nyní spočívá na mořském dně.

Podle Tomasiny Ray, ředitelky sbírek společnosti RMS Titanic, která expedici realizovala, se tato změna odehrála v průběhu posledních dvou let. Fotografie a digitální skeny z roku 2022 ještě ukazovaly zábradlí na svém místě, ačkoliv již vykazovalo známky deformace. Nyní se však kov zcela zhroutil a část zábradlí se odtrhla.

Dekadence pod mořskou hladinou

Titanic, nacházející se v hloubce 3 800 metrů pod hladinou, pomalu podléhá zubu času. Mikroorganismy konzumují kovovou strukturu lodi, což vede k tvorbě rezavých stalaktitů a celkové degradaci materiálu, ze kterého byl Titanic vybudován. Některé části lodi, jako například kajuty důstojníků, se začínají hroutit, což vede ke ztrátě původních rysů interiéru, včetně kapitánovy koupelny, která se naposledy objevila na fotografiích z roku 2019.

Letos v létě proběhla další významná expedice, kdy byly za pomoci dálkově ovládaných vozidel pořízeny více než dva miliony snímků a 24 hodin záznamu vraku ve vysokém rozlišení. Tento materiál bude nyní pečlivě analyzován a v budoucnu poslouží k vytvoření detailního digitálního 3D modelu celé oblasti vraku.

Čtěte také: Stavba druhého Titanicu se blíží. Už víme, jak to bude s pasažéry, jídlem a oblečením

Nečekané objevy

Expedice nicméně přinesla i nečekané objevy. Jedním z nich je bronzová socha „Diana z Versailles“, kterou v roce 1986 objevil Robert Ballard. Socha byla původně umístěna v luxusním salónu první třídy, ale po roztržení lodi při potopení skončila na mořském dně. Nyní byla znovu nalezena v sedimentu pole trosek, což badatele přimělo k úvahám o jejím vyzdvižení na povrch.

RMS Titanic, jediná společnost s právem na záchranu artefaktů z vraku, plánuje návrat na místo příští rok. Socha Diany je jedním z cílů této expedice. Záměr však vyvolává debaty, zda by vrak neměl být ponechán v klidu jako hrob pro ty, kteří během katastrofy zahynuli. Nicméně, jak argumentuje James Penca, badatel a moderátor podcastu Witness Titanic: „Zachránění Diany by mohlo inspirovat zájem o historii a zachování dědictví tohoto nešťastného plavidla.“

Zdroj: BBC, Witness Titanic

Video: Trailer filmu Titanic

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky vrak Titanic Robert Ballard zábradlí

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský