15. května 2024 07:00
Adam Vala

Nic z Titanicu se neprodalo dráž. Zlaté hodinky nejbohatšího cestujícího zlomily obří rekord

John Jacob Astor je měl v kapse ve chvíli, kdy se nechvalně proslulý parník potápěl. Co s nimi bylo pak a kdo je nakonec získal?

Příběh Titanicu a mnoha jeho pasažérů zná bez nadsázky každý. Popularitě samozřejmě pomohl i film režiséra Jamese Camerona, který sice nemusí některé z událostí vykreslovat úplně přesně, ale je věrnou ukázkou toho, co se na palubě v té době největší výletní lodi stalo. Tím pádem vám musí být známo jméno Johna Jacoba Astora, patrně nejbohatšího muže své doby, jehož jmění se pohybovalo kolem 90 milionů dolarů. Astor plavbu nepřežil, jeho těhotná manželka však ano a našlo se i Astorovo tělo, díky čemuž můžeme i v roce 2024 připomenout jeho jméno a pozůstalosti.

Rekordní dražba

Ve Velké Británii se totiž dražily Astorovy hodinky, které měl v osudnou noc v kapse. Jde o krásné 14karátové kapesní hodinky značky Waltham s iniciálami JJA, které na rozdíl od mnoha jiných hodinek nalezených u zesnulých pasažérů Titanicu nezamrzly v čase a nepřestaly ukazovat aktuální čas. Ne proto, že by se zázrakem vyhnuly působení mořské vody, ale jednoduše proto, že je Astorův syn Vincent nechal zrestaurovat a odkázal je synovi jednoho ze zaměstnanců svého otce.

Nyní se dostaly do dražby v aukční síni Henry Aldridge & Son, jejich vyvolávací cena činila 60 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 1,7 milionu korun, a aukční síň předpokládala, že se finální částka bude pohybovat kolem 150 tisíc liber.

Mohlo by vás zajímat: Zkázu Titanicu neměl způsobit jen ledovec. Populární teorie detailně popisuje utajený požár

K překvapení všech se však dražba posouvala do stále vyšších cenových hladin, až se zastavila na neuvěřitelné částce 900 tisíc liber, v přepočtu více než 26 milionů korun. Novým majitelem je anonymně vystupující sběratel z USA, který navíc bude muset kvůli daním a clu zaplatit ve skutečnosti ještě přibližně o 200 tisíc liber více. Dražebník Andrew Aldridge částku označil za světový rekord a v rozhovoru s médii neskrýval své překvapení.

„Mít možnost vidět hodinky pana J. J. Astora, které měl v kapse ve chvíli, kdy pomáhal do člunu své těhotné manželce a následně vystoupil s vědomím, že nepřežije, je fascinující,“ řekl Aldridge v rozhovoru s médii. Následně dodal, že se hodinky díky úspěšné dražbě staly nejdražším předmětem z Titanicu, který si kdy někdo koupil. Tím dosud nejdražším byly housle, které se sice vydražily za stejnou částku, ale daně a clo nebyly tak vysoké jako u hodinek J. J. Astora.

Zdroj: BBC, DW

Video, které jste mohli minout: Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie rekord dražba hodinky Titanic John Jacob Astor IV kapesní hodinky

Populární filmy na Prima Zoom