29. dubna 2024 07:05
Adam Vala

Rozšafný Hitler: Záběry ukazují tančícího a smějícího se vůdce nacistů

Nahrávka ze soukromého archivu vykresluje krutého diktátora jako rozesmátého muže od rodiny.

Adolf Hitler byl strůjcem největšího válečného konfliktu moderních dějin. Byl hybatelem genocidy Židů, chtěl si silou podmanit nejen celou Evropu, ale také zbytek světa a neváhal stavět árijského člověka na piedestal lidské rasy. Přesto v kruhu nejbližších přátel vystupoval zcela civilně, uměl se smát, ale třeba i tančit, což demonstruje nahrávka ze soukromého archivu pořízená ve 30. letech minulého století v nechvalně proslulém Orlím hnízdě.

Přečtěte si také: Nejhorší diktátoři a jejich románky. Kdo byly ženy, které okouzlily Hitlera či Mussoliniho?

Obyčejný člověk Adolf Hitler

Natočil je Hitlerův osobní fotograf a kameraman Heinrich Hoffmann, když se snažil zachytit Hitlerovy volné chvíle s jeho tajnou milenkou Evou Braunovou nebo přáteli, kteří ho přijeli pozdravit do bavorského Berchtesgadenu. Bez ohledu na to, že těmi přáteli byli Joseph Goebbels nebo Heinrich Himmler.

Nahrávka trvá pouhou minutu, ale snaží se o vykreslení úplně jiného obrazu Adolfa Hitlera, než na jaký jsme zvyklí z učebnic dějepisu. Politik a samozvaný vojevůdce si v poklidu čte dopis na terase Orlího hnízda, hraje si se psem, ale také s dětmi, které přijely s návštěvami, a nechybí ani vřelé vítání se zmiňovanými spolupracovníky.

Na záběrech se objevuje také milenka a později na jediný den i diktátorova manželka Eva Braunová, která s překvapením v očích ukazuje na Adolfa Hitlera, jak tančí na terase. Nevydrží mu to sice příliš dlouho, ale jak je vidět, i na tanec si během probíhajících přípravných operací druhé světové války našel čas.

Zdroj: War Archives - YouTube, Undiscovered Berchtesgaden

Video, které jste mohli minout: Z rodného domu Adolfa Hitlera bude policejní stanice

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom