4. února 2023 06:00

Hromadná znásilňování i krutá práce do úmoru. Záběry z gulagu ukazují peklo na Zemi

Gulag: Sovětská historie (3) – Kreslená kronika násilí

Ženy v pracovních táborech Sovětského svazu zažívaly muka. Byly zneužívané, ale nechtěný sex pro ně byl často i nástrojem pro přežití.

Do gulagu se ženy mnohdy dostaly i kvůli tomu, že byly vdané za politicky nepohodlné jedince či cizince. Režim Sovětského svazu nic takového neodpouštěl a děti takových žen byly často odvedeny do sirotčinců a jejich matky strávily několik let v pracovním táboře, kde žily v nelidských podmínkách. Málokterým se podařilo se svými dětmi ještě někdy setkat.

Ze strany dozorců zde často docházelo k nejrůznějšímu ponižování, podmaňování, psychickému, ale i fyzickému týrání. Znásilnění bylo na denním pořádku, a to i hromadné. Ženy byly vystaveny krutým podmínkám, pracovaly dlouhé hodiny a často až do vyčerpání. Mnohé z nich si kvůli tomu sáhly na život. Dozorci k ženám přistupovali jako k věcem a brali si, co chtěli a kdy to chtěli. Vězenkyně měly na výběr – buď se podvolí a stanou se dobrovolně jejich milenkami, anebo se budou bránit a stejně je znásilní.

Sex jim pomohl přežít

Sovětský svaz byl ve své době nakloněn rovnoprávnosti mužů a žen, bohužel však na špatných místech. Ženy v gulagu dostávaly mnohdy stejně těžkou práci jako muži a dělaly až do roztrhání těla, a to bez ohledu na to, zda byly těhotné nebo staré. Jak ostatně blíže ukazuje i dokumentární seriál Gulag: Sovětská historie na Prima ZOOM.

Čtěte také: Američané a Britové poslali do Stalinova gulagu 2 miliony lidí

Ženy se k sexu uchylovaly také z rozumových důvodů. Věděly, že pokud nabídnou své tělo, mohou pro sebe získat alespoň trochu lepší podmínky. „Ženy naopak sexuální praktiky výměnou za jídlo nebo práci v teple popisují jako jednu z mnoha strategií, jak gulag přežít,“ vysvětluje novinářka Anne Applebaum, která napsala knihu Gulag: A History. K sexu docházelo i mezi vězenkyněmi a vězni, i když to bylo samozřejmě zakázané a riskovali tím svůj život. I zde se ale občas zrodila láska, a to byla jedna z mála věcí, která dokázala lidi udržet v naději.

Zdroj: Gulag History

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom