8. června 2023 06:00

Nejcennější meč světa se vydražil za rekordní sumu. Patřil slavnému Tygru z Maisúru

Zbraň, kterou legendární vládce schovával ve své ložnici, je vyrobená z damašské oceli a je symbolem inovací a pokroků ve vojenské technice, které slavný Fateh Alí Tipú podporoval.

Nádherná zbraň se k Britům dostala nepříliš překvapivým způsobem. Prostě si ji vzali jako trofej, když 4. května 1799 během čtvrté anglo-maisúrské války dobyli Šrírangapattanam a zabili jejího majitele, muže známého jako Fateh Alí Tipú, Tygr z Maisúru či sultán Tipú.

Přečtěte si také: Gándhího vrah třikrát selhal a uchýlil se k podlému řešení. Indická ikona přesto vyhrála

Tento pozoruhodný muž byl mimo jiné známý svými inovacemi vojenské techniky, dokonce vyvinul první primitivní vojenské rakety. Na Brity je dokonce hned vyzkoušel; kovové trubky nacpané střelným prachem neudělaly moc škody, ale hlasité rány a záblesky světla stačily na to, aby cizí vojska úspěšně odstrašovaly.

Zbraň i umělecký předmět zároveň

Částka, za kterou se meč povedlo vydražit, je obrovská, dokonce několikanásobně vyšší, než kdokoli z aukční síně předpokládal. Nešlo přitom o jediný sultánův meč, a dokonce ho slavný vojevůdce ani nepoužíval v boji. Kdykoli ale sultán Tipú spal ve své ložnici, byla to právě tato zbraň vyrobená z damašské oceli, kterou měl vždy na dosah ruky.

Mohlo by vás zajímat: Gigantické německé dělo bylo noční můrou nepřátel. Podívejte se na palbu s rekordním doletem

Navíc jde o vskutku umělecký předmět. Na čepeli má nápis „Meč panovníka“ a jeho jílec je pokrytý překrásnou zlatou kaligrafií hovořící o Bohu.

Rekordní částka

Přesto aukční síň očekávala, že meč v dražbě vynese „jen“ zhruba 2 a půl milionu liber, tedy v přepočtu něco kolem 70 milionů korun. Nakonec se ale zbraň vydražila za neuvěřitelných 17,5 milionu liber (cca 483 milionů korun). Meč je tak rázem nejen nejdražším na planetě, ale strhnul i světový rekord pro aukce indických a muslimských předmětů.

Zdroj: Bonhams

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom