12. června 2024 17:00

Unikátní bránu do světa duchů poničili zloději. Přes 2000 let starý artefakt teď dostal původní podobu

Kamenný monument kdysi z Mexika odvezli zloději artefaktů a poničili ho, aby si usnadnili transport kořisti. Nyní se ho povedlo restaurovat a vrátit zpět na místo, kde před dávnými dobami sloužil jako brána do světa duchů.

Dávná civilizace Olméků, kteří žili na území dnešního mexického státu Morelos, po sobě zanechala mnoho různých artefaktů. Chalcatzingo je proto velice bohatým nalezištěm. Právě zde v polovině 20. století objevili i unikátní, masivní tesaný balvan, který připomíná doširoka otevřená kočičí ústa.

Monument, který Olmékové stvořili mezi lety 800 a 400 před naším letopočtem, měl být branou do podsvětí – El Portal al Inframundo. Vědci, kteří se těšili na jeho bližší prozkoumání, ale měli smůlu, jelikož obrovský artefakt krátce po jeho objevení někdo ukradl.

Cesta podsvětím

Jak se později ukázalo, zloději se o zachování původního stavu portálu starali velice málo. Zřejmě kvůli tomu, aby se 1,8 metru vysoký a 1,5 metru široký kamenný útvar lépe přepravoval, nemilosrdně ho otesali. Pak se jim ho podařilo propašovat do Spojených států, kde začala jeho dlouhá cesta rukama překupníků.

Mohlo by vás zajímat: Indiáni považovali šamanskou houbu za léčivou, roste i u nás. Místo žaludku potěší oko

V roce 1968 se monument zničehonic objevil v newyorském muzeu. Tehdy se po jeho původu začal pídit archeolog David Grove, protože měl pocit, že v rytinách poznává typické znaky olméckého umění. Svůj výzkum ale nestačil dokončit a dávný portál se zase vydal na cestu černým trhem.

Naštěstí dostala významná olmécká památka druhou šanci na repatriaci. Začátkem 21. století ji objevil Mario Córdova Tello z mexického Národního institutu archeologie a historie. Sehnat důkazy o tom, že se skutečně jedná o dávno ztracený olmécký portál do země duchů, se mu povedlo (i s pomocí Grovových zápisků) až téměř o dvacet let později.

Restaurátoři se v květnu roku 2023 plnou silou vrhli do práce. K rekonstrukci otesaných částí artefaktu použili přírodní materiály co nejbližší těm původním, a podařilo se jim nejen zrekonstruovat původní podobu monumentu, ale dokonce mu vrátit jeho velikost. Nyní se pradávný portál ocitl zpět v mexickém Chalcatzingu. Svou vlastní „cestu do podsvětí“ má tak konečně za sebou.

Zdroj: AP, Mexico News Daily, Mutual Art

Video, které jste mohli minout: Pohlédněte do 1000 let staré tváře. Podobu svatého Vojtěcha zrekonstruoval tým odborníků

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora