Ztracené město Aztéků připomíná bájnou Atlantidu. Video odhaluje jeho úchvatnou podobu

Vetřelci dávnověku S14 (4) - Ztracená města

Podle Aztéků založil jejich hlavní město Tenochtitlán bůh války, slunce a lidských obětí Vicilopočtli, který vyvedl Aztéky z jejich dávné metropole Aztlanu. Mnozí badatelé v těchto legendách spatřují předobraz zmizelé Atlantidy.

Tenochtitlán Aztékové vybudovali uprostřed jezera a jednotlivé jeho části propojili mosty a lávkami, údajně po vzoru bájného Aztlanu. „Z toho můžeme odvodit, že původní město byl ostrov obklopený vodou,“ domnívá se podle dokumentu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM americký archeolog Edwin Barnhart.

Přečtěte si také: Kde se nacházela bájná Atlantida? Nový objev ukazuje na zcela nečekané místo

Tím ale paralela s popisem bájné Atlantidy nekončí. Stejně jako Aztlanu vládl Vicilopočtli, měl být pánem Atlantidy také bůh, v tomto případě Poseidon. Bájná říše Atlantis je častým předmětem popkultury a její mýtus bývá interpretován napříč komiksy, filmy nebo romány. O její existenci se přitom dodnes vedou spory a jediným zdrojem informací o tom, že vyspělý ostrovní stát existoval, jsou Platónovy písemné dialogy Timaios a Kritias, které vznikly roku 360 př. n. l. V nich se odkazuje na vyprávění státníka Solóna, který se o zmizelém kontinentu dozvěděl při své cestě do Egypta.

Přišli Aztékové z dnešních USA?

V průběhu staletí se objevily různé teorie o tom, kde bájný Aztlan ležel. Část badatelů věří, že se nacházel někde na území dnešního Mexika, další ho situují na jihovýchod Spojených států. Bůh Vicilopočtli měl Aztékům přidělit nové jméno Mexica a vyzvat je k opuštění města 24. května 1064. V aztéckých kodexech je Aztlan považován za kolébku veškeré lidské civilizace a podobně se o něm mluví i v ústních podáních předávaných z generace na generaci u indiánských kmenů Hopiů a Mohavů na jihu USA.

Mohlo by vás také zajímat: Unikátní nález archeologů: V Mexiku našli dalších 119 lebek z obřadní věže Aztéků

Právě Hopiové mají ve své kosmogonii střídání světů způsobené katastrofami, přičemž současnou dobu označují jako čtvrtý svět. Jejich vesnice Oraibi v Arizoně byla založena už v 11. století a první písemná zmínka o ní je z roku 1540. Jde tak o jedno z nejstarších trvale osídlených míst na území Spojených států.

Zdroj: Aztec Zone, Ancient Origins

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom