11. listopadu 2022 06:00

Kde se nacházela bájná Atlantida? Nový objev ukazuje na zcela nečekané místo

Bájná říše Atlantis je častým předmětem popkultury a její mýtus bývá interpretován napříč komiksy, filmy nebo romány. O její existenci se přitom dodnes vedou spory a jediným zdrojem informací o tom, že vyspělý ostrovní stát existoval, jsou Platónovy písemné dialogy Timaios a Kritias, které vznikly roku 360 př. n. l. V nich se odkazuje na vyprávění státníka Solóna, který se o zmizelém kontinentu dozvěděl při své cestě do Egypta.

Na první pohled může znít popis úrodné a hustě zalidněné říše, která oplývala bohatstvím, jako pohádka. Hledání důkazů její existence je obtížné už jen proto, že nikdo přesně neví, kde by ji měl hledat. Nyní se ale objevilo solidní vodítko, a to na místě, kde bychom mořem obklopenou zemi hledali nejméně.

Město v poušti

Zvláštní objev prezentoval na svém YouTube kanále Michael Oettel. Jedná se o útvar ve tvaru oka, který se nachází na území Mauritánie, přímo na vyprahlé Sahaře. Svým vzezřením nápadně připomíná popis Atlantidy, jež byla údajně soustředěna do kruhu, konkrétněji se skládala ze tří prstenců vody a dvou prstenců pevniny. Daný útvar má skutečně vzezření připisované Atlantidě, jak můžete ostatně vidět v pořadu Mýty: Největší záhady lidstva na Prima Zoom. Jak se ale země spojovaná s mořem mohla ocitnout na Sahaře?

Během poslední doby ledové byly v Africe řeky a jezera, před 10 000 lety byla navíc mořská hladina o dost výš než nyní. Oettel prováděl simulaci, při které v daném místě zvedl vodní hladinu o 425 metrů, v útvaru pak byl jasně patrný vstup pro lodě. Navíc se zde nachází studna, která by mohla teoreticky sloužit Atlanťanům jako zdroj vody. Nic však zdaleka není potvrzeno.

Záhadná zkáza

Podobně jako sama existence Atlantidy je pak záhadou i její zánik. Podle Platónem zprostředkovaných mýtů kontinent potopili bohové kvůli pýše jeho obyvatel. Zkáza ale mohla mít mnohem méně prozaický původ. Jednou z variant je tzv. minojská erupce. V roce asi 1530 př. n. l. totiž vybuchla sopka na ostrově Théra. Výbuch sopky pocítilo celé Středomoří od Řecka až po Egypt. Jestli tato exploze stála i za zkázou Atlantidy a zda opravdu existovala, to jsou otázky, které teprve čekají na zodpovězení.

Zdroj: Live Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom