26. července 2023 15:30

Nejhezčí manželku Karla IV. si měl vzít jeho syn. Králi splnila sen

Čím Karla IV. jeho třetí manželka Anna Svídnická okouzlila víc, než lidmi milovaná Blanka z Valois?

Anna Svídnická se narodila roku 1353 a byla tak vynikající partie, že to Karel IV. nemohl ignorovat. Jakmile se mu narodil syn, dohodl mu s ní sňatek, Václav se ale nedožil ani dvou let. Panovník si ovšem nehodlal dědičku strategicky důležitého Svídnicka jen tak nechat proklouznout mezi prsty, a když mu zemřela druhá manželka Anna Falcká, rozhodl se oženit s tehdy teprve 14letou Annou Svídnickou sám. Politika v tom samozřejmě hrála zásadní roli, určitě ale pomohlo také to, že Anna byla přesně Karlův typ.

Čtěte také: Bydlení za Karla IV.: Poddaní spali na jedné hromadě, královský záchod nebyla žádná výhra

Nejkrásnější žena

Těžko se dá totiž považovat za náhodu, že byly všechny čtyři Karlovy manželky štíhlé blondýnky. Anna Svídnická byla ještě navíc na tehdejší dobu vysoká, měřila 167 centimetrů. S o třiadvacet let starším manželem si ale i rozuměli, protože Anna byla údajně velmi inteligentní a dostalo se jí i díky příchodu na Karlův dvůr skvělého vzdělání. Kronikáři zmiňují, že ji měl nejradši ze všech svých žen, dokonce víc, než lidmi oblíbenou Blanku z Valois.

Anně se samozřejmě sňatek s Karlem IV. vyplatil také. Českou královnou se stala ani ne rok po svatbě a při Karlově císařské korunovaci v Římě roku 1355 korunovali na římskou císařovnu i ji. A to byl nejprestižnější titul, kterého mohla jakákoli žena ve středověku dosáhnout.

Měla patřit synovi, pak mu sama syna dala

Vzhledem k tomu, za jakých okolností se brali, je možná trochu paradoxní, že to byla právě mladičká Anna Svídnická, která dala Karlovi vytouženého mužského dědice Václava IV. Byl jejich druhým společným dítětem, pět let po svatbě se jim narodila dcera a Václav přišel až o další skoro tři roky později.

Mohlo by vás zajímat: Lužici osídlili čeští Slované. Nejmladší syn Karla IV. zde záhadně zemřel

Karel IV. jeho narození řádně oslavil. Jeho porodní váhu vyvážil zlatem a pak jej věnoval chrámu Panny Marie v Cáchách. Norimberským odpustil daně, udělil amnestii některým pražským vězňům… a jeho radost neutuchala ani poté, co s manželkou očekávali třetího potomka. Bohužel, jeho porod už Anna Svídnická nepřežila. I s narozeným bezejmenným miminkem zemřeli 11. července roku 1362. Bylo jí jen 23 let.

Sňatková politika šla na chvíli stranou

Že její smrt Karla IV. velmi zasáhla, se projevilo i na tom, jak dlouho truchlil. Zatímco s Annou Svídnickou se po smrti své druhé manželky oženil ani ne za čtyři měsíce. Poté, co mu zemřela Anna, se na dlouho zavřel na Karlštejně a téměř nekomunikoval se světem. A přestože přes sňatky dělal politiku, další ženu, 16letou Alžbětu Pomořanskou, si do života vpustil až za necelý rok.

Zdroj: Univerzita Karlova / František Kavka: Čtyři ženy Karla IV.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom