Poslední fotka královny Alžběty II. vznikla neplánovaně. Je na ní zesláblá a s modřinou

Mělo jít o fotografii, která se nijak do dějin nezapíše. O nevinný snímek stárnoucí královny čekající na novou britskou premiérku. Ze zdánlivě obyčejného snímku se však stal portrét, který obletěl celý svět, protože žádný další už s královnou Alžbětou II. nikdy nevznikne.

Psalo se 6. září 2022 a nikdo ve Velké Británii, natož ve zbytku světa netušil, že monarchii čeká krušné období plné zármutku a změn na pozici panovníka. Královna Alžběta II. čekala na svém oblíbeném zámku Balmoral na již patnáctou premiérku za své vlády – Liz Truss. Ještě před tím, než nová premiérka dorazila do místnosti na tradiční setkání s ikonou monarchie, si Alžběta II. s fotografkou Jane Barlow zkrátily chvíli nevinným snímkem, který se stal brzy hojně diskutovaným.

Mohlo by vás zajímat: Harry s Meghan míří do Evropy, rodina je ale u vzpomínání na Alžbětu nechce

Křehká královna s úsměvem na tváři

Královna na snímku stojí v útulném a symetricky vybaveném balmoralském salónku před hořícím krbem, lehce blíže k levé pohovce. Za zní se skví velké zdobené zrcadlo a také archivní hodiny, jež po stranách doplňuje dvojice obrazů. Jakmile se snímek dostal na veřejnost, středobodem diskusí se neomylně stala nejen modřina na pravé paži královny, ale také její oděv, jenž nebyl nikterak slavnostního rázu. Královna na setkání s premiérkou zvolila jednoduchou sukni a pohodlný šedý svetr, v levé ruce pak nemohla chybět černá kabelka a v pravé zase hůlka, která byla v posledních měsících pro královnu typická.

Alžběta II. na snímku vypadá již velmi křehce, nikdo však nedokázal odhadnout, že ji trápí zdravotní problémy. Možná za to může její stále vřelý úsměv, který byl pro její fotografie charakteristický a pro národ tak uklidňující po dlouhých 70 let její vlády. Platilo to ostatně i před rokem, kdy se Británie nacházela v další ze svých politických krizí.

Vládla 70 let a 214 dní

O dva dny později se zdravotní stav královny razantně zhoršil a Buckinghamský palác oznámil veřejnosti obavy doktorů o život milované panovnice, jež technicky převzala vládu po svém otci Jiřím VI. v roce 1952 ve 25 letech, aby byla 2. června 1953 slavnostně korunována. Na Balmoral se 8. září 2022 sjela nejbližší rodina královny a Britové nejen u obrazovek čekali, zda dojde ke smutnému oznámení. To nakonec proběhlo v odpoledních hodinách a později bylo odhaleno, že 96letá královna naposledy vydechla v 15 hodin a 10 minut. Příčinou smrti bylo stáří. Své zemi vládla neskutečných 70 let a 214 dní a i na poslední fotografii si pro svůj národ nechala zvěčnit úsměv, který nabíjí optimismem i v těch nejtěžších časech monarchie.

Zdroj: Royal Central / The Guardian

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Velká Británie Alžběta II. královna Alžběta II. Liz Trussová Balmoral Jiří VI.

Populární filmy na Prima Zoom