Moře v Chorvatsku je plné medúz. Úřady vydaly varování, pohotovost radí první pomoc

Turisté a místní v Chorvatsku letos nemají klid. Jen chvíli poté, co se u tamních břehů objevil smrtelně jedovatý druh ryby, řeší nepříjemné, bolestivě žahavé medúzy.

Medúzy se objevily u pláží v Dubrovníku a jeho okolí, a je jich tam obrovské množství. Během jediného dne zvládly v minulém týdnu požahat dokonce osm lidí. Situaci považují tamní úřady za tak závažnou, že vydaly varování a na plážích, kde se žahavci vyskytují, vlají červené vlajky.

Malé, ale nebezpečné

V Chorvatsku u moře letos opravdu nemají klid. V červnu museli tamní úředníci varovat místní i turisty před smrtelně jedovatým čtverzubcem. Ostatně psali jsme o něm zde.

Nyní zase řeší medúzy na dubrovnické pláži. Jenže zatímco čtverzubec je nebezpečný jen pokud se ho rozhodnete pozřít, nebo mu strčit prsty do velice silných kusadel, medúza vás může bolestivě požahat při každém kontaktu. Všimnout si jí ve vodě přitom vůbec nemusíte.

Talířovka svítivá (Pelagia noctiluca) je totiž celkem drobná. Její zvonovitý klobouk, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů medúz rovněž pokrytý žahavými buňkami, mívá maximálně 12 centimetrů v průměru. Její žahnutí není sice smrtelné, ale pekelně bolí, a to někdy i po několik dní.

Citlivější jedinci mohou po požahání touto medúzou zažít i další symptomy v podobě motání hlavy, nevolnosti, zvracení či průjmu, a pokud se přidá i alergická reakce, může po žahnutí člověku zůstat i jizva.

První pomoc

První pomoc v případě požahání je celkem jednoduchá. Na kůži totiž zůstávají zbytky žahavých buněk a ty je nutné setřít, abychom postiženému ulevili. Můžeme je oškrábat s pomocí kreditní karty, anebo – pokud není jiná možnost – i pískem. Marko Marinovič, který šéfuje dubrovnické pohotovosti, navíc varoval proti polívání zranění sladkou vodou. „Dobré je postižené místo polít octem, nebo alespoň mořskou vodou,“ uvedl.

Zdroj: Poslovni.hr, Danas.hr

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom