Neschopný americký špion nechal popravit 25 sovětských agentů. Jeho zrada nezůstala bez trestu

Patrioti a zrádci (1) – Aldrich Hazen Ames

Velkou pomocí západních špionážních agentur byli agenti sovětských tajných služeb, kteří nesouzněli s tyranským sovětským režimem. Pro CIA či MI6 se jednalo o neocenitelné zdroje informací, v polovině osmdesátých let se však situace s informátory z východního bloku začala komplikovat.

V Moskvě byl 13. června 1985 zadržen americký diplomat Paul Stombaugh, ve skutečnosti agent CIA, jenž se měl sejít s ruským informátorem. Podplukovník KGB Oleg Gordijevskij, zástupce rezidenta v Londýně, dostal náhle příkaz k návratu do Ruska. Zde byl vyslýchán, protože ale měli sovětští agenti jen podezření a žádný důkaz, nebyl zatčen. Povedlo se mu tedy uvědomit britskou tajnou službu, která jej tajně vyvezla do Finska.

Čtěte také: Tajné bunkry, špioni na Kubě a ovlivňování voleb. Analýza odkrývá spolupráci CIA a Ukrajinců

Moskva špionům nevěří

O štěstí mohl hovořit také československý agent Jan Fila, operující pod krycím jménem Šturma. Sověti měli políčeno i na něj, podařilo se mu ale včas přeběhnout k Američanům. Odhalování dvojitých agentů však stále pokračovalo a většina z nich to štěstí neměla. Minimálně pětadvacet sovětských špionů bylo během druhé poloviny osmdesátých let zatčeno a popraveno.

Kromě hrůzných ztrát na životech měla celá věc ještě jeden znepokojivý aspekt. Zdálo se, že někdo z řad CIA odhaluje sovětským tajným službám totožnost dvojitých agentů. Vyšetřováním byla pověřena Jeanne Vertefeuille, která začala prověřovat každého, kdo měl k citlivým materiálům o dvojitých agentech přístup. Zatímco u sovětských agentů, kteří jako například Dmitrij Poljakov zrazovali své tajné služby z ideologických důvodů, zrádce v amerických řadách měl mnohem prozaičtější motiv - peníze. A právě ty nakonec krtka v srdci CIA prozradily.

Agentky Diane Worthen a Sandra Grimes měly určité podezření. V době, kdy sovětští agenti umírali, se totiž děly určité změny ohledně jednoho jejich kolegy. Jistý Aldrich Hazen Ames, řečený Rick, nebyl v pracovním kolektivu příliš vážený, ostatně v životě neměl příliš dobrý start. Přestože se dostal na Chicagskou univerzitu, studoval tak mizerně, že ji musel opustit během druhého ročníku. Jeho otec, sám agent CIA, mu nicméně zařídil práci v agentuře, kde se Rickova pracovní morálka příliš nezlepšila. Často v kancelářích navštěvoval pracující kolegy, aby s nimi zapředl hovor na různá témata, a sám se do práce příliš nehrnul. Se svou první ženou, analytičkou CIA Nancy Segebarth, byl poslán do Turecka s úkolem verbovat agenty. Nikoho ale nezískal a po návratu do Washingtonu řídil několik Sovětů, kteří spolupracovali se CIA. Byl líný, nepříliš schopný, dost pil a zhruba od té doby, co se přiblížil k práci s dvojitými agenty, mu také záhadně vzrostly příjmy.

Noční poutník

Obleky na míru, kvalitní zubní korunky i zánovní jaguár dostaly Amese na první místo v seznamu podezřelých, opět jej z něho ale dostalo prověřování jeho finanční situace. Amesova druhá žena, Maria del Rosario Casas Dupuy, s níž se seznámil v Mexiku a kvůli níž opustil Nancy, totiž pocházela ze zámožné rodiny. Bylo tedy logické, že náhlý luxusní standard muže, jenž pobíral 70 000 dolarů ročně, plynul z její přízně. Worthen i Grimes však Amese stále podezíraly a mohly s tímto podezřením pracovat i poté, co se dostaly do speciálního týmu.

Čtěte také: James Bond 60 let na scéně: Nejvíc sexy zůstává Sean Connery. Svou roli ale nenáviděl

Ten sestával z agentů CIA i FBI a nesl název Nightmover, neboli Noční poutník. Tým Nightmover vytipoval celkem 198 podezřelých. Jak ale uvidíte v pořadu Patrioti a zrádci na Prima ZOOM, podezření obou agentek se brzy potvrdilo. Když prověřily Amesovy bankovní výpisy, našly určitou shodu mezi vysokými vklady a dobou, kdy Ames obědval s jistým Sergejem Čuvachinem. V té chvíli šla Sandra Grimes za kolegou Paulem Redmondem a oznámila jasné stanovisko: „Člověk nemusí být raketový vědec, aby pochopil, o co tu jde. Rick je zatracený sovětský špion.“

Dnes neunikej

Tým Nightmover následně prohledával jeho odpadky, prověřoval bankovní výpisy a odposlouchával telefon. Amesova nedůslednost se naštěstí projevila ve všech ohledech, a tak tým brzy odhalil švýcarská konta, kam mezi lety 1985-1991 uložil 1,3 milionů dolarů, a v jeho pracovně také přes 150 tajných a přísně tajných spisů o Rusku, k nimž neměl mít přístup.

Zároveň měli agenti k dispozici videozáznamy o schůzkách, záznamy z telefonních hovorů i zápisy z domácího počítače. Důkazů bylo dost na to, aby byl Aldrich Hazen Ames, řečený Rick, podprůměrný americký špion a prakticky usvědčený zrádce, vytažen 21. února 1994 ze svého jaguára a zatčen.

Jakmile už neměl možnost se zpod tíhy důkazů vylhat, začal Ames spolupracovat vzorně. Podrobně popsal, jak jej rozmařilost jeho ženy, zvyklé na vysoký životní standard, přivedla na myšlenku jasného přivýdělku. V roce 1984 dostal za úkol zverbovat Sergeje Divilkovského ze sovětského velvyslanectví. Po šesti obědech, během nichž se Ames k ničemu neměl, jej Divilkovskij seznámil s  Čuvachinem. Tomu nakonec za 50 000 dolarů nabídl jména tří sovětských agentů, spolupracujících se CIA. Spolupráce se osvědčila, a tak Ames pokračoval v udávání agentů a bohatnutí. Za vzornou spolupráci soud Amesovi přislíbil, že jeho manželka bude odsouzena pouze na pět let vězení. Pro sebe tak dobré podmínky nevyjednal. Soud jej odsoudil na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Zdroje: FBI.gov/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima KGB Rusko tajná služba Central Intelligence Agency Tajná služba Spojených států amerických ruská tajná služba Aldrich Hazen Ames Sandra Grimes

Populární filmy na Prima Zoom