29. července 2023 06:00

Jak se liší CIA a FBI? Po teroristických útocích z 11. září nastaly zásadní změny

Rozdíl mezi agentem FBI a CIA je celkem propastný. Už jen kvůli tomu, že jen jeden z nich může někoho zatknout. Víte ale, v čem přesně jsou Federální úřad pro vyšetřování a Ústřední zpravodajská služba tak jiné?

FBI a CIA jsou americké organizace, které většina obyčejných lidí mimo USA zná hlavně z amerických filmů. Agenti jsou v nich nejčastěji neuvěřitelně schopní a také většinou velice pohlední, atletičtí a geniální. Agentky vysoké 150 centimetrů a vážící sotva 50 kilogramů bez problémů holýma rukama přemohou pět ozbrojenců.

Někomu by kvůli téhle směsici běžných popkulturních klišé FBI s CIA mohly i splývat. A je pravda, že obě mají agenty, obě shromažďují informace s pomocí nejnovějších technologií, obě brání bezpečnost USA, obě se (mimo jiné) zabývají terorismem a na obě jsou Američané pyšní. Zaměňovat je by ale byla chyba, protože ve skutečnosti mají úplně jiné cíle, pravomoci, organizaci a zaměření.

Proč vůbec vznikly?

FBI je zkratka pro Federal Bureau of Investigation (Federální úřad pro vyšetřování) a z obou organizací je starší. Vznikla 26. července 1908 poté, co si ji vydupal tehdejší ministr spravedlnosti Bonaparte (ano, šlo o Napoleonova příbuzného). Chtěl vyšetřovatele a úředníky schopné řešit rozsáhlejší kriminální případy, na které byli lokální státní šerifové a policisté krátcí. Prvním jejím velkým úkolem bylo potírání organizované prostituce.

Mohlo by vás zajímat: Ruský dvojitý agent Hanssen se FBI desítky let vysmíval. Osudným se mu stalo užívání jediného slova

Ředitelství FBI sídlí ve Washingtonu D.C., v budově pojmenované po kontroverzní postavě J. Edgara Hoovera; muže, který v čele organizace stál neuvěřitelných osmačtyřicet let.

CIA je zkratkou Central Intelligence Agency, česky Ústřední zpravodajská služba. Je celkem příznačné, že vznikla (ještě pod jiným názvem) v roce 1942, tedy během druhé světové války. Jejím úkolem tehdy bylo shromažďovat informace a organizovat speciální operace. Její sídlo je v Langley ve Virginii a jde o jednu z nejstřeženějších budov na celém světě.

Vnitřní a vnější hrozby

Ten největší rozdíl mezi oběma organizacemi je v tom, kde se nacházejí jejich cíle. Zatímco FBI se zaměřuje na to, co se děje uvnitř Spojených států, CIA nesmí sledovat americké občany, cizince s právem pobytu v USA, legální imigranty, a dokonce ani americké společnosti, i kdyby sídlily třeba v Afghánistánu. Místo toho se soustředí na hrozby, které by mohly přijít zvenčí, od lidí a organizací příslušících k jiným světovým státům.

Co to znamená v praxi? FBI díky svým pravomocím dobře dosáhne na vyšetřování organizovaného zločinu na celonárodní úrovni. Její agenti celkem logicky dosáhnou dál než policisté a šerifové, které zaměstnávají jednotlivé americké státy. Vyšetřují všechno možné, od nejrůznějších masových a teroristických hrozeb přes kyberkriminalitu až po korupci v řadách veřejných činitelů. Do seznamu jejích činností ale spadá také kontrarozvědná činnost.

Tahle organizace spadá pod americké ministerstvo spravedlnosti a na rozdíl od CIA jí přísluší vymáhat právo a zákon. Roční rozpočet v posledních letech přesahuje 10 miliard dolarů a zaměstnává víc než 35 tisíc lidí.

CIA je jako organizace daleko obskurnější. Je nezávislá, na rozdíl od FBI nemá žádné partnerské organizace a zodpovídá se přímo prezidentovi USA. Její veřejnou kontrolu by ovšem měly zajišťovat výbory Kongresu.

Její operace jsou utajené, stejně jako přesný počet zaměstnanců a do jisté míry i rozpočet. Její zaměstnanci s pomocí špionáže shromažďují informace, které předávají prezidentovi a vybraným osobám z řad americké vlády. Tyhle informace pak ve výsledku můžou pomoct ochránit zemi; například zabránit zahraničním teroristickým organizacím zaútočit na půdě USA, případně znemožnit cizím mocnostem ovlivňovat dění ve Spojených státech.

Agenti CIA zároveň v souladu s rozkazy prezidenta a amerických vládních činitelů provádějí po celém světě utajené operace, které mají podobné hrozby minimalizovat či eliminovat.

Spolupráce

Existuje proto jen málo příležitostí, během kterých by se tyhle dvě organizace mohly nějak potkat, natož se ve svém působení překrývat. I proto byla jejich spolupráce před rokem 2001 velice kostrbatá a špatné předávání informací je také jedním z důvodů, proč se 11. září 2001 teroristům podařil tak rozsáhlý útok.

K tématu: 11. září minutu po minutě: Všude se rozléhal zvuk dopadajících těl, hasiči byli ve smrtelné pasti

Usnadnění vzájemné spolupráce se proto stalo jednou z mnoha věcí, které se v USA po 11. září změnily.

Zdroj: FBI.gov, CIA.gov, Diffen.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom