15. června 2024 12:20
Martin Kolář

První fotky princezny Kate zpátky na veřejnosti. Účastní se velké přehlídky, promluvila o rakovině

Novináři vyfotili princeznu Kate

Britská princezna Kate se po skoro šesti měsících ukázala na veřejnosti. V kočáru se dnes zúčastnila vojenské přehlídky nedaleko Buckinghamského paláce. Jedná se o její první účast na veřejné akci poté, co oznámila, že se léčí s rakovinou.

Kate spolu s manželem a dětmi přijela do Buckinghamského paláce po 11:00 SELČ. Krátce před polednem se zúčastnila královské projížďky kočárem. V jiném kočáře obhlédl nastoupené jednotky i král Karel III. a jeho choť Camilla. Celé ceremonii, která se odehrává v deštivém počasí, přihlížely i stovky příznivců monarchie, politiků a představitelů úřadů. Podle agentury AP se přehlídky účastnilo přes 1000 vojáků, 250 členů vojenských orchestrů a 200 koní.

Účast na přehlídce známé v Británii jako Trooping the Color oznámila Kensingtonský palác v pátek. Ve vzkazu princezna Kate tvrdila, že v léčbě rakoviny dělá pokroky. Neví ale, kdy se bude plně vrátit ke svým veřejným povinnostem.

Přehlídka se koná k příležitosti takzvaných ceremoniálních narozenin krále Karla III. V Británii je zvykem slavit narozeniny monarchy druhou červnovou sobotu, a to nezávisle na tom, kdy se skutečně narodil. Současnému panovníkovi bude 76 let letos 14. listopadu.

Princezna Kate nevystoupila na veřejnosti od Vánoc. V lednu postoupila operaci a v březnu dvaačtyřicetiletá členka královské rodiny oznámila, že má rakovinu. Tou trpí i Karel III. Na rozdíl od krále se Kate zcela vzdala svých královských povinností. Její manžel princ William se na jaře také na několik týdnů uchýlil do soukromí, aby mohl pečovat o svou ženu a jejich tři děti.

Čtěte také: První fotky nemocné princezny Kate na veřejnosti. Pohublá, unavená, ale s úsměvem

Budoucí královna se na veřejnosti naposledy objevila o Vánocích. Tehdy se Kate s rodinou zúčastnila bohoslužby v kostele poblíž královského sídla Sandringham ve východní Anglii. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a v březnu oznámila, že podstupuje chemoterapii kvůli blíže nespecifikované formě rakoviny.

Dělám dobré pokroky, ale jak ví každý, kdo prochází chemoterapií, jsou dobré i špatné dny,“ uvedla nyní manželka následníka trůnu, prince Williama. „V těch špatných dnech se cítíte slabí, unavení a musíte nechat tělo odpočívat. Ale v dobrých dnech, kdy se cítíte silnější, chcete z pocitu pohody vytěžit maximum,“ pokračovala Kate.

Dodala, že ji čeká „ještě několik měsíců“ léčby. „Ve dnech, kdy se cítím dostatečně dobře, je radost zapojit se do školního života, věnovat osobní čas věcem, které mi dodávají energii a pozitivitu, a také začít trochu pracovat z domova,“ uvedla v prohlášení. Kate se dnes s rodinou účastní vojenské přehlídky u příležitosti oslav narozenin britského panovníka Karla III. známé jako Trooping the Colour.

„Doufám, že se v létě budu moci zúčastnit některých veřejných akcí, ale stejně tak vím, že ještě nejsem z nejhoršího venku,“ uvedla rovněž Kate.

„Byla jsem ohromena všemi laskavými vzkazy podpory a povzbuzení v posledních několika měsících. Opravdu to pro mě a Williama znamenalo velký rozdíl a pomohlo nám to překonat těžší chvíle. Moc děkuji za vaše stálé pochopení a vám všem, kteří jste se se mnou tak statečně podělili o své příběhy,“ vzkázala také Kate.

Princeznin tchán král Karel III. má také rakovinu a podstupuje léčbu. Britská hlava státu naposledy odcestovala do Francie na osmdesáté výročí vylodění v Normandii. Na rozdíl od krále se Kate zcela stáhla ze svých královských povinností. Její manžel princ William se na jaře také na několik týdnů stáhl, aby podpořil svou ženu a jejich tři děti.

Zdroj: ČTK, Daily Mail

Video, které jste mohli minout: Princezna Kate přiblížila svůj zdravotní stav

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom