5. září 2024 09:50

Delfín se zjizvenou ploutví útočí na lidi. Jeho chování prý má jednoduché vysvětlení

Proč delfíni občas útočí na lidi? Vyplatí se znát vysvětlení jejich nepříliš častého chování.

Delfíní útoky v zátoce Wakasa na japonském ostrově Honšú a v jejím okolí trvají už od roku 2022 a místní úřady jen za letošek evidují 18 zraněných. Mezi nejčastější poranění patří zlomeniny a kousance, které má možná na svědomí pouze jeden jediný delfín. Mnoho z napadených si totiž vybavilo jeho specifickou ocasní ploutev plnou jizev. Obyvatele proto varují cedule na pláži i sociální sítě, aby se k delfínům vůbec nepřibližovali, natož aby na ně zkoušeli sahat.

Problémem je zřejmě osamění

Delfíni jsou většinou považováni za zcela mírumilovné, pravdou ale je, že i když se to stává jen výjimečně, zranění plavci způsobit rozhodně dokážou. Pokud mají pocit, že jsou v ohrožení, budou se bránit a člověka klidně kousnou a odtáhnou do hlubokých vod.

Proč ale zrovna tento delfín tak urputně na plavce útočí, je otázka, která zaujala hned několik odborníků. Podle jednoho z japonských expertů na delfíny, Tadamičiho Morisaky, je možné, že jde o osamělého jedince odehnaného od hejna a útoky mohou být vlastně jeho pokusy najít si nové přátele. „Jemné okusování je druhem prosociálního chování. Delfín si takto hraje s kamarády... na lidi je to ale příliš hrubé zacházení,“ vysvětlil v magazínu Nature.

Mohlo by vás zajímat: Drama při záchraně 125 delfínů: V bahnité pasti číhala smrt. Vyčerpávající zásah ukazuje video

Kdyby chtěl doopravdy zaútočit, šel by do toho plnou silou,“ doplnil Morisaka. „Ale to on skutečně nedělá, proto se domnívám, že jde skutečně o přátelské gesto.“  Útoky mohou být podle jiných výzkumníků dokonce i sexuálně motivované, tak či tak jde ale prý o chování, které naznačuje frustraci ze samoty.

Delfíni jsou totiž velice sociální stvoření, žijí v hejnech a tvoří dlouholetá a silná partnerství i kamarádské vztahy. Dokonce si navzájem dávají i jména, jak si můžete přečíst v tomto článku. Osamění u nich proto může vyvolat různé nepředvídatelné chování.

Zdroj: The New York TimesSmithsonian MagazineNature.

Video, které jste mohli minout: Drama při záchraně 125 delfínů: V bahnité pasti číhala smrt. Vyčerpávající zásah ukazuje video

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský