3. dubna 2024 11:50

Vibrující mrakodrapy a vlnící se dálnice. Tohle dokáže zemětřesení o síle 7,4 stupně

Tchaj-wan zasáhlo ničivé zemětřesení

Tchaj-wan zasáhly otřesy o síle 7,4 stupně Richterovy škály, šlo o nejsilnější zemětřesení za posledních 25 let.

Středa 3. dubna přinesla 23 milionům obyvatel ostrovního státu další zatěžkávací zkoušku. Krátce před osmou ráno místního času (před 02:00 SELČ) prakticky celý Tchaj-wan postihlo silné zemětřesení s epicentrem 18 kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien. Poslední podobně silné otřesy si v roce 1999 vyžádaly přes 2400 obětí, v únoru 2018 zemřelo při zemětřesení na východním pobřeží Tchaj-wanu 15 lidí a nejméně 280 osob včetně dvou občanů České republiky bylo zraněno.

Aktuální otřesy zabily nejméně sedm osob, stovky lidí zranily a desítky dalších uvěznily v troskách a zavalených tunelech. Takhle se zemětřesení o síle 7,4 stupně projevilo na tchajwanské dálnici:

Přečtěte si také: Druhý nejtragičtější den v dějinách lidstva měl 242 tisíc obětí

Zdroj otřesů o síle 7,4 stupně se nacházel v hloubce 35 kilometrů pod povrchem. Zemětřesení s magnitudou 7,0-7,9 je na stupnici měřící intenzitu otřesů druhé nejsilnější a škody jsou prakticky nevyhnutelné. Každé zvýšení o jeden celý stupeň přitom znamená 32násobně větší energii.

Na celém Tchaj-wanu byla přerušena vlaková doprava a některé regiony přišly o dodávky elektřiny. Místní jaderné elektrárny jsou podle úřadů mimo ohrožení. Na silnici spojující Chua-lien se severem ostrova byly hlášeny četné sesuvy půdy, výškové budovy se rozvlnily:

Japonsko zasáhla miniaturní tsunami

Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa již 15 minut po otřesech hlásily příchod vlny tsunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady původně vydaly varování před vlnou vysokou až tři metry, později však výstrahu zrušily.

Mohlo by vás také zajímat: Písecko zasáhlo zemětřesení. Místní popisují otřesy či dunění, vědce překvapila jejich síla

Do odvolání byl nicméně přerušen provoz na letišti v okinawském správním středisku Naha. Japonsko žádné oběti ani zásadnější škody nehlásí. Japonský premiér Fumio Kišida vyjádřil na sociální síti X Tchaj-wanu účast a uvedl, že jeho země je připravena poskytnout ostrovu veškerou pomoc.

Zdroj: ČTK, CNN, The Guardian

Mohli jste minout: Zemětřesení na Písecku

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom