22. prosince 2023 15:00

Zbraň z filozofické fakulty byla součástí velkého arzenálu, zřejmě šlo o samonabíjecí verzi

Policie zveřejnila video ze zásahu

Proti nic netušícím studentům a pedagogům Filozofické fakulty Univerzity Karlovy použil osamělý střelec zbraň za 100 000 korun. Jeho arzenál byl ale mnohem větší.

Snímky a videa zachycující muže v černém oblečení jak dlouhou zbraní vybavenou optikou střílí z terasy ve čtvrtém patře hlavní budovy filozofické fakulty, šokovaly Česko. Po řádění osamělého střelce, který nakonec spáchal sebevraždu, zůstalo v budově a jejím okolí 14 mrtvých a 25 zraněných. Arzenál, který si útočník do budovy školy přinesl, ale hrozil mnohem větší katastrofou.

Mohlo by vás zajímat: Střelba na Filozofické fakultě je nejtragičtější střelbou v historii ČR. Doteď byla nejhorší ta v restauraci Družba

Útočník, kterým byl 24letý student FF UK, měl na sebe registrováno celkem osm střelných zbraní včetně dvou dlouhých, kromě pušky zřejmě i brokovnice. Podle informací policie měl pak podstatnou část svého arzenálu včetně munice 21. prosince krátce před 15. hodinou odpoledne v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí k dispozici. „Když jsem viděl na chodbě odložené zásobníky střeliva, nebudu vám říkat počty, ale bylo to neskutečné,“ komentoval situaci při zásahu v budově o 20 hodin později na tiskovém brífinku ředitel krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Petr Matějček.

Na záběrech, které jsou veřejně dostupné, byl střelec ozbrojen dlouhou puškou s opěrnou dvounožkou a optikou. Podle všeho jde o jeden z klonů americké pušky AR-10/15, která se ve vojenské verzi jako M16 poprvé objevila v 60. letech ve Vietnamu a americká armáda ji dodnes běžně používá. Pušku vyvinula firma ArmaLite, její výrobu později převzal americký Colt a mnohokrát ji modernizoval.

Americká puška

Díky hliníku a plastům je puška lehčí a odlehčená je i použitá vysokorychlostní malorážní munice, které tudíž může střelec nést větší množství. Puška je v plně automatické verzi schopná střílet dávkami podobně jako třeba AK-47, v Česku a mnoha dalších zemích, kde je oblíbená jako sportovní nebo lovecká zbraň, je ale dostupná jen v samonabíjecí verzi. To znamená, že každé stisknutí spouště znamená jeden výstřel. Zásobník je typicky na 30 nábojů, vyměnit ho je otázkou několika vteřin.

Modernizované zbraně typu AR-15 jsou oblíbené zejména ve Spojených státech – říká se jim americká puška – a často jsou smrtícím nástrojem v rukou vraždících střelců. Legislativa omezující jejich dostupnost se v jednotlivých státech USA (a někdy dokonce i v jednotlivých městech) velmi liší, nejliberálnější postoj panuje na jihu Spojených států, zejména v Texasu. Například střelec, který zahájil palbu v květnu 2023 v nákupním centru v texaském Allenu, byl ozbrojen třemi puškami AR-15 a dalších pět těchto zbraní měl v autě. Během střelby zabil osm lidí a dalších sedm zranil.

Zbraň za 100 000 korun

AR-15 je mimořádně přesná a účinná zbraň i na 550 metrů a přesnost střelby zvyšují další doplňky, jako je například opěrná dvounožka a optika – obojí bylo na záběrech z útoku na filozofické fakultě vidět. Standardní puškohledy nabízejí záměrný kříž a až osminásobné zvětšení. Samotná puška není nijak levnou záležitostí, v základním provedení ji lze pořídit za vyšší desetitisíce korun. Spolu s dodatečnou výbavou se celý set může snadno vyšplhat na 100 000 Kč.

Přečtěte si také: Sebevražedná SMS a směr Praha. Náměstek kriminalistů popsal práci policie minutu po minutě

Aby mohl takovou zbraň občan ČR vlastnit, musí získat zbrojní průkaz a následně i příslušné povolení od Policie ČR, v tomto případě na zbraň kalorie „B“. Podle vedoucího 1. oddělení policie hl. m. Prahy Aleše Stracha měl střelec povolení celkem na osm zbraní, z nichž dvě byly takzvaně „dlouhé“. Přestože policie zatím nezveřejnila, jaké zbraně měl střelec na filozofické fakultě u sebe, potvrdil ředitel pražské policie Petr Matějček, že byl ozbrojen i brokovnicí. Právě tuto zbraň nakonec na terase budovy útočník údajně obrátil proti sobě.

Zdroj: ČTK, NPR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom