30. května 2023 06:00

Američana zasáhl blesk z čistého nebe. Zranění byla devastující, dodnes bojuje s následky

Blesky s kladnou polaritou se mohou objevit i bez bouře, když je nebe úplně modré. Scott Knudsen může dosvědčit, že mohou být extrémně silné.

Toho červencového odpoledne v roce 2005 bylo nebe nad texaským rančem Scotta Knudsena jasné. V dálce byste bouřkové mraky sice vidět mohli, ale víc než dvacet kilometrů daleko. Scott i jeho manželka Tracy si zatím užívali pěkného počasí a venku slavili roční narozeniny své dcery. Scott dítě zrovna držel v náručí, když přímo do jeho hlavy sjel blesk. Výboj mu putoval tělem a opustil jej jeho levou rukou, kterou se naštěstí dcerky nedotýkal. O příběhu informoval The Guardian.

Děsivé následky

Záblesk a obrovská rána vyplašily koně. Trubky zakopané několik centimetrů pod zemí vyvřely na povrch. V domě, položeném 300 metrů od nich, vybuchla televize. Scott ale kupodivu zůstal na nohou.

Přečtěte si také: Největší blesk světa překonal dosud rekordních 700 kilometrů. Kolik sekund zářil ten nejdelší?

Tracy si od něj vzala dítě, protože byl evidentně otřesený. Pak se oba začali úlevou smát a raději se šli schovat domů. „Myslel jsem si, že jsem v pořádku, a chtěli jsme dceři dopřát oslavu,“ vysvětlil Scott důvody, proč svou manželku vzápětí poslal do města vyzvednout dort. V pořádku však nebyl. Vlastně na tom byl tak špatně, jak jen mohl být. Ruku i obličej měl v jednom ohni, hlavně si ale připadal úplně zmatený. Prý jako by se mu mozek snažil restartovat.

Tracy se vrátila o hodinu později a jediný pohled jí stačil na to, aby věděla, že je zle. Scott měl část obličeje úplně černou.

Měsíce v bolestech

Teprve v nemocnici se ukázalo, jak devastující škody ve Scottově těle výboj udělal. Potíže se srdečním rytmem, se kterými se potýkal dalších 18 let, byly jeho nejmenší problém. Na plicích měl vodu. Po několik měsíců trpěl strašlivými bolestmi v ruce. Vypadaly mu všechny plomby. Zranění na hlavě, v místě, kudy do jeho těla blesk vstoupil, se hojilo dokonce po několik let. Ty nejpříšernější následky ale utrpěl Scottův mozek.

Následky byly vidět na magnetické rezonanci, přičemž nikdo nedokázal říct, za jak dlouho a jestli vůbec se Scott uzdraví. Jeho vzpomínky byly pryč. Nezvládl číst ani psát, jemná motorika byla pryč. Jeho žena jako by rázem měla dvě děti – oba je musela učit poznávat čísla, barvy, zkrátka základní schopnosti, které vedou k samostatnosti. První větší pokroky u svého manžela přitom viděla teprve po třech měsících usilovné práce. Po šesti měsících od nehody si Scott poprvé sedl za volant auta a dokázal dojet nakrmit své koně.

Není blesk jako blesk

Scott se nikdy úplně neuzdravil. O necelých 20 let později naštěstí funguje úplně normálně, jeho vzpomínky na dětství, rodiče či svatbu se mu ale nevrátily a už nevrátí. Může ale i tak mluvit o štěstí. Většina obětí úder bleskem sice přežije, když z 1 000 každoročně zasažených lidí zůstane naživu 70 procent, je to ale dané tím, že většinu výbojů tvoří blesky s takzvanou zápornou polaritou.

Mohlo by vás zajímat: Zásah z nebes. Sochu Krista v Brazílii trefil blesk, fotografův snímek ohromil internet

V pěti nebo deseti procentech ovšem vznikají blesky s polaritou kladnou a to jsou ty, které mohou udeřit daleko od bouřkového mraku. Navíc bývají i silnější a trvají déle. Jejich teplota je vyšší, než na povrchu Slunce (30 tisíc stupňů Celsia) a všechna jejich energie se soustředí do proudu o šíři vašeho palce na ruce. A právě ten Scott přežil, a dokonce se zotavil natolik, že mohl svůj příběh vyprávět.

Zdroj: The Guardian

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom