10. srpna 2023 06:00

Potopený poklad z římského vraku byl konečně vyzvednut. Podívejte se na nález starý 2 000 let

Dostat vzácný a křehký náklad na hladinu nebyla jednoduchá práce. Archeologové k tomu potřebovali na dálku ovládané podvodní vozidlo.

Římská obchodní loď ztroskotala mezi francouzským poloostrovem Cap Corse a italským ostrůvkem Capraia někdy během prvního století našeho letopočtu. Její vrak byl ale objeven až v roce 2012. Od té doby se o loď zajímají archeologové. Protože ale leží v hloubce zhruba 350 metrů pod hladinou moře, trvalo dlouho, než se povedlo proniknout až k jejímu nákladu, který opravdu stál za námahu.

S vyzdvižením pomohl Merlin

Na videu můžete vidět dálkově ovládané podvodní vozidlo, kterému tým vědců z francouzského institutu archeologického výzkumu říká Alfred Merlin. S jeho pomocí odborníci celou operaci mohli nejen natočit, ale díky jeho šikovným kovovým kleštím zvládli cennosti z vraku vyzvednout téměř netknuté. Kromě dvou bronzových umyvadel a pár amfor šlo hlavně o obrovskou sbírku perfektně zachovaných skleněných předmětů sloužících k prostírání; mísy, poháry, lahve, džbánky i talíře. A také několik bloků surového skla určených pro další zpracování.

Přečtěte si také: Prohlédněte si úžasný 3 000 let starý meč. Ještě pořád se leskne

Díky unikátnímu nálezu se mimo jiné povedlo určit, odkud a kam ztroskotaná římská loď cestovala. Sklo pochází z Blízkého východu, pravděpodobně z dnešní Sýrie či Libanonu. Loď ho vezla někam na francouzské provensálské pobřeží.

Zdroj: Finestresullarte.info / Newsweek / Smithsonean

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom