10. července 2023 06:00
Adam Vala

Prohlédněte si úžasný 3000 let starý meč. Ještě pořád se leskne

Nález přitáhl pozornost odborníků i veřejnosti, na svém kontě jej má amatérský archeolog. Meč se nacházel v hrobě muže, ženy a dítěte.

Poblíž města Nördlingen ve Středním Porýní-Vestfálsku byl objeven vzácný artefakt – 3000 let starý bronzový meč, který téměř nevykazuje žádné známky poškození nebo koroze. I díky tomu se o něj archeologové zajímají a žasnou nad precizností jeho provedení i skutečností, že se mohou historii podívat takřka tváří v tvář.

Čtěte také: Tajemství jeskynních maleb je konečně rozluštěno. Odhalil ho amatérský archeolog

Nález je nad rámec zmíněného pozoruhodný i proto, že mnoho hrobů z doby bronzové bylo vykradeno, takže i kdyby meče, šperky nebo předměty osobní potřeby přežily do dnešní doby, už by se zřejmě nenacházely na místě, kam byly před tisícovkami let uloženy.

Meč je vyrobený z bronzové slitiny, a jak už je uvedeno výše, zdobí ho především míra jeho zachovalosti. Jeho délka dosahuje zhruba 80 centimetrů, což je typická velikost pro meče tohoto období. Mimořádnou pozornost však vzbuzuje zpracování a detaily na čepeli, které svědčí o šikovnosti a dovednosti bronzových kovářů tehdejší doby. Jejich mistrovské zpracování naznačuje vysokou úroveň kovodělného umění a technologické pokroky, kterých tehdy dosáhli.

Přesné datování meče z doby bronzové je obtížné, ale odborníci se domnívají, že pochází z období přibližně 3 300 až 3 200 let před naším letopočtem. Tento časový úsek spadá do období pozdní doby bronzové, které je známé pro své kulturní inovace a technologické pokroky v oblasti kovářství a zpracování kovů. Meč představuje vzácnou příležitost pro historiky zkoumat vojenskou technologii, ale také s ohledem na uložení do pravděpodobně rodinné hrobky se ženou a dítětem také společenskou strukturu nebo obchodní sítě, které v této době existovaly.

Mohlo by vas zajímat: Antický poklad na Jičínsku. Objev z 5. století před Kristem mohla „pohřbít“ budoucí dálnice

Archeologové a odborníci z regionálního muzea se nyní budou intenzivně věnovat výzkumu a analýze meče. Důkladné zkoumání jeho konstrukce, materiálů a dekorativních prvků jim poskytne další informace o technikách výroby a designu v období bronzové doby. Ať už ale zjistí cokoliv dalšího, tento vzácný bronzový meč nás přivádí blíže k minulosti a pomáhá nám rozšířit naše znalosti o životech a kulturách lidí, kteří žili před tisícovkami let.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Bayerisches Landesamt, History Photographed, Scinexx.de

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom