15. března 2024 07:00

Šestice umrzlých lyžařů pocházela z jedné rodiny. Šéf horské služby popsal, jak a proč zemřeli

O událostech z 9. března 2024, kdy šest lyžařů zastihla během skialpinistického tréninku krutá sněhová bouře, švýcarské úřady zpočátku informovaly jen sporadicky. Teprve přehled událostí ukázal rozměry tragédie, která se na vrchu Tête-Blanche odehrála.

Všech šest skialpinistů vyrazilo z obce Zermatt v Alpách u švýcarsko-italské hranice v sobotu 9. března ráno. Všichni pocházeli z jedné rodiny. Zřejmě si chtěli potrénovat na zdejší slavný skialpinistický závod, cestu přes Col de la Tête-Blanche do Allory jim ale zkomplikovala krutá sněhová bouře.

Telefonáty na tísňovou linku

Podle informací od kantonální policie ve Wallisu zavolal v cca 16:30 záchranáře jiný příbuzný skialpinistů, který na výpravu v Allore marně čekal. Jen o 45 minut později na tísňovou linku telefonoval i jeden ze členů výpravy, a tehdy se ukázalo, jak vážná situace je. Bouře je zastihla v nadmořské výšce okolo 3500 metrů a zuřila obrovskou silou. Teploty klesly hluboko pod nulu a vítr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině všechno ještě zhoršoval. Nikdo z výpravy nebyl vybavený na takové podmínky.

A co bylo nejhorší, záchranáři neměli žádnou šanci se za skialpinisty dostat. Zkusili to, ale podmínky je z hory brzy vyhnaly s nepořízenou. Bouře byla tak silná, že by brzy šlo o život i jim. Nedostali se nakonec výš než do 3 tisíc metrů. Pak už se nedalo nic dělat, jen čekat, až se počasí alespoň trochu uklidní.

Záchrana přišla pozdě

Bohužel se nakonec potvrdilo to, čeho se všichni obávali. Když se následujícího dne večer záchranáři konečně ke skialpinistům dostali, uplynulo od chvíle, kdy jejich potíže začaly, okolo 30 hodin. A bylo už pozdě.

Jako první záchranáři objevili dvě zasněžená těla. Další dvě ležela opodál. Nakonec, po delší době pátrání a pod větší vrstvou sněhu, našli i pátého člena výpravy. Po šestém člověku, přesněji po osmadvacetileté Emilii Deschenauxové, se stále pátrá. Naděje na její záchranu je ale mizivá, tím spíše, že její batoh a vybavení leželo hned vedle jejího mrtvého přítele.

Náročný a emotivní zásah

Když jsme ty lidi objevili, měli na sobě všichni velice lehké oblečení,vysvětlil pro NZZ velitel zásahu horské služby Zermattu, Anjan Truffer. Podle toho, co na místě viděl, se zemřelí snažili vykopat si sněhovou jeskyni, úkryt před ledovým větrem. „To je vlastně opravdu dobrý nápad,“ řekl, „jenže s sebou neměli potřebné vybavení. Měli lopaty, ale příliš lehké na to, aby s tou masivní sněhovou pokrývkou byli schopní něco udělat. Možná začali panikařit a rozdělili se, a nakonec dezorientovaní umrzli k smrti.“

Mohlo by vás zajímat: Nebezpečné chování návštěvníků Krkonoš. Ničí a kradou cedule, které varují před lavinami

Tragédie na oblast dopadla těžce, mezi mrtvými byl totiž i kapitán místního policejního oddělení. Velitel kantonální policie Christian Varone při rozhovorech s novináři neskrýval emoce. „Byl to příslušník, kterého jsem si velice vážil, zkušený sportovec, který toho o horách věděl spoustu,“ prohlásil se zarudlýma očima a únavou v hlase poté, co se úmrtí policisty potvrdilo. „Jsem přesvědčen, že udělal všechno, co bylo v jeho silách, aby své společníky zachránil.“

Zdroj: NZZ, Independent.co.uk, Polizeiwallis.ch, Explorersweb.com

Video, které jste mohli minout: V Rakousku zemřela při lyžování Češka, srazila se s krajankou

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom