18. října 2024 15:53

Muž žil celý život se třemi penisy. Přišlo se na to až při pitvě

Takzvaná trifalie je naprosto raritní anatomická odchylka. V tomto případě o ní navíc nebožtík dost možná neměl ani tušení, dva ze tří penisů měl totiž ukryté v těle.

Původně mělo jít o rutinní pitvu. Osmasedmdesátiletý muž před smrtí daroval své tělo vědě a studenti anatomie místní lékařské univerzity se na něm měli učit. Nikdo nečekal, že narazí na anomálii, která přepíše učebnice. Případ popsal britský tým lékařů v prestižním medicínském magazínu Journal of Medical Case Reports.

Nefunkční a dobře schované

Kromě plně vyvinutého a funkčního penisu, který se nacházel na obvyklém místě, totiž lékaři našli ještě dva další penisy přirostlé zevnitř ke kůži šourku, tedy vaku, v němž se nacházejí varlata. Zemřelý tak s největší pravděpodobností neměl o své anatomické odchylce ani tušení, přestože mu podle lékařů mohla způsobovat některé zdravotní potíže, od zánětů močových cest přes poruchy erekce až po omezenou plodnost. Podle studie oba další penisy obsahovaly topořivá tělíska umožňující erekci, zda ale trojice penisů v tomto směru fungovala souběžně, není jasné.

Jde teprve o druhý případ trifalie, který lékaři znají, přičemž první z nich se týkal novorozence v Iráku. V jeho případě zdravotníci přebývající penisy odstranili chirurgicky. Častější jsou případy, kdy se muž narodí se dvěma penisy, ty medicína zná už od 17. století.

K tématu: Chlapec se narodil se třemi penisy, je prvním na světě. Dva mu ale museli uříznout.

Trifalie (tři penisy) i difalie (dva penisy) jsou jedněmi z mnoha existujících anatomických odchylek, které vznikají v děloze. Děti se mnohdy rodí s orgány nebo končetinami navíc, a to z mnoha různých příčin. Impulzem mohou být různé toxiny související s nemocí matky, léky užívanými v těhotenství nebo s prostředím, v němž se matka v těhotenství pohybovala. Vývoj plodu ale mohou ovlivnit i geny, hormony, a další faktory. A stejně jako v případě 78letého muže se třemi penisy lidé, kterým anatomická odchylka nepůsobí žádné potíže, vlastně nikdy nemusejí zjistit, že je v jejich těle „něco jinak“.

Zdroj: Journal of Medical Case Reports, Science Direct, The Conversation.

Video, které jste mohli minout: Smrt už za 15 minut. Podívejte se, jak masožravá rostlina zpracuje svou kořist

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora