5. září 2024 16:05

Pes několikrát zachránil ženu před rakovinou. Podívejte se na dojemnou zpověď

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem (11) - Pes diagnostik

Co přehlédne medicína, může zjevně odhalit domácí mazlíček. Přesvědčila se o tom Stephanie Herfelová, jíž její věrný pes zachránil život hned několikrát.

Stephanie Herfelová neměla nejmenší důvod bát se o své zdraví. Občas ji pobolívalo břicho, což ve 47 letech mohlo znamenat nanejvýš špatné trávení. Její fenka huskyho jménem Sierra měla ale zjevně jiný názor. Položila jí čumák na břicho, důkladně ji očichala a poté se šla schovat do skříně. Když se podivné chování opakovalo, navštívila Herfelová lékaře. Ten pro ni neměl nijak fatální zprávu – na vaječníku se jí zřejmě vytvořila cysta. Žena odešla domů s léky proti bolesti, fenčino chování se ale nezměnilo.

Čtěte také: Britové sepsali seznam 11 příznaků rakoviny. Na co si dát pozor, když se necítíte dobře?

Dokonalý smysl

Stephanie feně vynadala, cosi v Sierřině chování ji ale zarazilo. „Výraz jejího obličeje mne vzal za srdce. V tu chvíli se mezi námi odehrálo nějaké spojení,“ popisuje zvláštní situaci Stephanie Herfelová v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM. Žena vsadila na jistotu a rozhodla se opět vyhledat lékařskou pomoc. Tentokrát na gynekologii, kde pro ni měli mnohem závažnější diagnózu – rakovinu vaječníků ve třetím stádiu.

Žena podstoupila úplnou hysterektomii, přišla o slezinu a zahájila chemoterapii. Po roce svůj boj s rakovinou vyhrála. Během let se zákeřná nemoc vrátila ještě dvakrát, Sierra svou paní ale pokaždé varovala včas. Podle lékaře Howarda Baileyho není na celé věci nic nadpřirozeného. „Rakovina postupuje na základě abnormálních proteinů, které produkuje. Různé pachy jsou často následkem různých proteinů. Takže není překvapivé, že psi, kteří jsou na pachy mnohem citlivější než my, mohou zaznamenat změnu,“ tvrdí lékař.

Zdroj: UW Health/Milwaukie Journal Sentinel

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský