18. května 2023 06:00

Podrobněji vrak Titanicu nikdo neviděl. Unikátní 3D model potopené lodi odhaluje nejmenší detaily

Pokud byste z Atlantiku odsáli vodu a vydali se prozkoumat vrak Titanicu, našli byste už jen minimum detailů, které tento nový 3D model neodhalil. Vznikl díky technologiím mapujícím dno oceánu a odborníci jej stvořili ze 700 tisíc snímků.

Když se Titanic potopil na dno Atlantiku, vzal s sebou do čtyřkilometrové hlubiny nejen 1600 lidí a osobní majetek cestujících, ale na mnoho let to bylo naposledy, co ho někdo spatřil. Od objevení vraku v roce 1985 se už odborníkům párkrát povedlo pořídit zajímavé záběry a jeho vrak nám mnohé odhalil. Včetně toho, co se vlastně oné osudné noci 15. dubna 1912 dělo, když údajně nepotopitelná loď po srážce s ledovcem klesla ke dnu.

Nikdy v minulosti se ale nepovedlo zachytit a vystihnout, jak dvě rozlomené části vraku na mořském dně odpočívají. Příď a záď jsou totiž od sebe 800 metrů daleko a dno okolo nich je poseté troskami. Díky novému projektu si je ale i obyčejný smrtelník může prohlédnout do nejmenších podrobností – a ten pohled stojí rozhodně za to.

Odhalíme další tajemství?

3D model sestavila na základě celkem 700 tisíc pořízených snímků společnost Magellan, která provádí hlubinné podmořské mapování. Její ponorná snímkovací zařízení strávila u vraku víc než 200 hodin, a podle šéfa celé expedice, Gerharda Seifferta, jde o nejrozsáhlejší podobný projekt vůbec. Na výsledcích je to znát. Vidět je kupříkladu i takový detail, jako je sériové číslo jednoho z lodních šroubů.

Přečtěte si také: Slavná loď si zahrála ve filmu na Titanic a stala se hrobem pro tisíce vězňů

O projektu se připravuje dokumentární film, ale to není jediný důvod, proč se vrakem takhle dopodrobna někdo zajímal. Právě díky extrémně detailnímu a přesnému zmapování polohy vraku odborníci doufají, že se jim povede zpřesnit dosavadní informace, které o posledních okamžicích slavného zaoceánského parníku máme, případně objevit něco nového.

Zdroj: Atlantic productions / Magellan / BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom