3. listopadu 2022 06:00

TEST: Kliknete správně na všechny okresy ČR? Je jich 76

V roce 2003 byly sice okresní úřady zrušeny, samotné okresy ale najdete na mapě České republiky dál. Jej jich 76, přičemž Praha nepatří do žádného z nich, sama přitom okresem není.

V minulosti existovalo velké množství okresů nejen politických, ale také soudních – například k roku 1900 bylo v českých zemích 133 politických okresů. Po druhé světové válce byly správní a soudní okresy sjednoceny a v roce 1960 byl jejich počet snížen na 75. Nejmladším okresem je Jeseník, který vznikl až 1. ledna 1996, kdy se vyčlenil z okresu Šumperk. Proto dnes máme 76 okresů.

Centrem okresů jsou bývalá okresní města, podle nichž se ostatně okresy i jmenují. Jen v pěti případech je okres pojmenován podle města mimo své území. Jde o okresy Praha-východ, Praha-západ, Plzeň-sever, Plzeň-jih a Brno-venkov. Nejmenším okresem je Brno-město s rozlohou 230,22 km2, největším pak Klatovy s rozlohou 1 945,69 km2. Zatímco ale v Brně žije 1 649 obyv./km2, má okres Klatovy hustotu zalidnění pouhých 43,5 obyv./km2. Pokud byste hledali nejméně lidnatý okres, museli byste do sousedních Prachatic (36,2 obyvatele na jeden km2).

Slepá mapa okresů aneb Jdeme na to!

Naposledy jsme hranice okresů studovali na jaře 2021, kdy vláda kvůli koronavirové pandemii na tři týdny zakázala pohyb mezi okresy. Teď se soustřeďte na slepou mapu okresů České republiky, na níž byste měli být minimálně z hlediska znalostí jako doma. Opravdu nás zajímá, jak si povedete. Mapu najdete tady – a pozor, jede se na čas!

ZDROJ: Statnisprava.cz

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom