24. října 2023 15:20

Rozvody budou v Česku mnohem jednodušší. Ruší se několik věcí, které všem komplikovaly život

Vzhledem k tomu, že rozvodem v České republice končí zhruba polovina všech manželství, zjednodušit celý proces se zdá logickým a efektivním krokem.

Statistiky jsou neúprosné. I přesto, že rozvodovost v České republice nestoupá, taky nijak výrazně neklesla. Skončí takhle 45 až 50 procent všech manželství. Po dohodě se ale rozvedou až dvě třetiny manželů, a právě na podporu těchto smírných řešení se soustředili autoři novely, kterou představil náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Míň šťourání do soukromí

Během rozvodového řízení se v současnosti zjišťují příčiny rozvratu manželství. Jak ale zmínila poslankyně Eva Decroix (ODS), pokud je cílem smírné řešení, je tohle většinou dost kontraproduktivní. „Stále je to spojeno s hledáním nějaké viny. Klientům se obtížně definují příčiny objektivním způsobem,“ uvedla. „Když se podaří nastavit, aby hledali společnou řeč, začneme hledat příčiny a je to jako bumerang zpátky.“

Mohlo by vás zajímat: Mediální novela víří emoce v politice. Koncesionářské poplatky jsou za zenitem, řekl Juchelka

Novela by proto povinnost soudu zjišťovat příčiny rozvratu měla úplně zrušit. Další sondu do soukromí, kterou ministerstvo považuje za přežitek a již novela ruší, je podmínka, aby spolu manželé 6 měsíců před rozvodem již nežili a neměli spolu intimní styk.

Jedno soudní řízení místo dvou

Pokud mají manželé děti, musejí v současnosti k soudu nejméně dvakrát, bez ohledu na to, zda se na všem bez problémů zvládnou dohodnout, či ne. Řízení o rozvodu by se ale nově mělo s řízením o péči o děti spojit a tím pádem zjednodušit a zlevnit.

Také by tím pádem odpadla i potřeba takzvaných kolizních opatrovníků, tedy soudem stanovených sociálních pracovníků, kteří mají po dobu, kdy řízení probíhá, chránit zájmy dítěte. Alespoň tedy v případech, kdy jsou rodiče schopní se na tom, jak bude péče o děti vypadat, dohodnout.

Vyšší pokuty za nedodržení podmínek

Ministerstvo se rozhodlo taky trochu přitopit neplatičům a rodičům, kteří odmítají dodržovat soudem stanovené podmínky péče o potomky. Úroky z prodlení za nezaplacené výživné by nově mohly být ještě vyšší než u běžných dluhů a pohledávky na alimentech novela dokonce konečně umožňuje postoupit k vymáhání.

Porušení dohody, kterou spolu rozvedení uzavřeli, bude taky mít horší následky; pokuty v řádu tisíců korun hrozí třeba v případě, že se jeden z rodičů bez vážného důvodu rozhodne dítě nepředat podle předem stanoveného rozvrhu.

Prohlášení o tělesných trestech

Součástí novely je i zákaz fyzického trestání dětí. V Česku je přitom bití dětí stále velice častou výchovnou metodou, psali jsme o tom například ve článku: Fyzické tresty dětí používá většina Čechů. Podporu mají i výchovné facky ve školách.

Rodiče, kteří mají fyzické tresty v oblibě, tak budou mít jejich praktikování zakázané podle občanského zákoníku, žádné postihy jim za to ale ani tak nehrozí. Zákaz v nové úpravě je totiž vyloženě deklaratorní a podle náměstka Stanislava má hlavně poukázat na nepřípustnost takových výchovných metod. Jaký bude mít opatření v praxi dopad, je proto velice nejisté.

Pokud všechno půjde, jak má, změny by mohly začít platit počátkem roku 2025.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR, CNN Prima News, ČTK

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom