29. srpna 2023 06:00

Fyzické tresty dětí používá většina Čechů. Podporu mají i výchovné facky ve školách

Nejnovější průzkum odborníků z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN ukázal nejen to, že tělesné trestání dětí v České republice je stále hojně používanou výchovnou metodou, ale také, že by velké části Čechů nevadilo, kdyby jejich děti bili učitelé ve školách.

Bít, či nebít. To je otázka, která znovu rezonuje českou společností. Ministerstvo spravedlnosti totiž chystá novelu občanského zákoníku, která by měla obsahovat Ustanovení o nepřípustnosti fyzického trestání dětí.

V EU jsme jedni z posledních, kdo v zákoníku tělesné tresty neadresuje, a nectíme tak ani mezinárodní závazky, například Úmluvu OSN o právech dítěte. Rodiče v mnoha zemích světa přitom od tělesných trestů pod tlakem výsledků odborného výzkumu rychle upouštějí.

Jenže v Česku se statistiky moc nemění, náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák rovnou dodal, ženová úprava nezavádí postihy rodičů“, a ministr Marian Jurečka tvrdí, že „je potřeba odlišovat, co je výchova a co je už opravdu domácí násilí.“  A tak ani z hlediska zákona nemůžeme čekat, že na tuhle otázku brzy najdeme odpověď.

Navzdory všem výzkumům, které ukazují nejen zbytečnost, ale dokonce značnou škodlivost jakýchkoli násilných trestů (včetně nevratných změn v mozku dětí), víc než třetina českých rodičů pro ránu nejde daleko. A sáhněme si do svědomí, v mnoha případech se nejedná o záměrnou výchovnou metodu, ale o důsledek hněvu, frustrace nebo neznalosti.

58 procent rodičů dítě někdy uhodilo

Takhle přesně to alespoň formulovali odborníci z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, kteří průzkum vedli. Podle toho, co zjistili, používá či v minulosti použilo tělesné tresty plných 58 procent českých rodičů. Z toho 36 procent děti takto trestá pravidelně a za touhle „výchovnou“ metodou si stojí. Násilí ve výchově nikdy nepoužilo jen 42 procent matek a otců.

K fyzickým trestům se nejčastěji uchylují rodiče se středoškolským vzděláním s maturitou a nejméně ti se středoškolským vzděláním bez maturity. Z hlediska věku nejvíce fyzicky trestají rodiče mezi 25–34 lety a nejméně ve věku 45–54 let,“ uvedl přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN doc. Martin Anders v tiskové zprávě.

Pohlavky a plácnutí tolerujeme bez mrknutí oka

Většina lidí má tendenci odlišovat plácnutí přes ruku nebo hýždě a pohlavky od – v jejich očích – horších „výchovných“ metod. Tyhle údajně mírné tělesné tresty jsou v pořádku pro sedm z deseti rodičů a stejný počet souhlasí s tvrzením, že „fyzické tresty by se měly používat pouze ve výjimečných případech nebo pouze v případě závažných problémů.“ A jak ukazují statistiky, lidé, které rodiče násilně trestali, mají častěji tendenci tvrdit, že je takové chování v pořádku.

Víc než čtvrtina otců a matek má za to, že fyzické tresty fungují líp než jiné výchovné metody, a zhruba 23 procentům z nich by nevadilo ani to, kdyby jejich děti občas dostávaly „jednu výchovnou“ i ve škole. Že by jakékoli násilí na dětech měl zakázat zákon si myslí jen čtvrtina dotázaných rodičů.

Přečtěte si také: Odsouzený za pedofilii nadále pracuje s dětmi. Českým kriminalistům nezbývá než čekat

Výsledky, které taková společenská tolerance násilí na dětech má, vypočítala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková: „Za posledních osm let zemřelo v rodinách na následky násilí 44 dětí, 799 jich mělo trvalé zdravotní následky, přes 15 tisíc potřebovalo péči psychologa a 3 229 dětí skončilo z důvodu násilí v rodině v ústavní péči.“

Zdroj: 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Vláda ČR, Advokátní deník, National Library of Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom