Na renovaci ikonické pyramidy se snesla vlna kritiky. Egypt si rozhodně nepomohl videem z místa

Projekt obnovy fasády nejmenší ze slavných pyramid v Gíze na sebe strhává celosvětovou pozornost, bohužel ale nikoli v dobrém smyslu. Obzvláště potom, co se vynořilo video ukazující rozsah renovací…

Menkaureova pyramida je nejmenší ze tří známých pyramid v komplexu v Gíze a postavili ji asi 2500 let před naším letopočtem. Plán rekonstrukce, která je v současnosti v plném proudu, cílí sice pouze na vnější plášť ze žulových kvádrů, ani tak ale neunikl celosvětové pozornosti.

Tomu se samozřejmě není co divit, jedná se přece o zásadní architektonické dílo… Egyptská vláda, která na projektu spolupracuje s japonskými architekty, ale od začátku sklízí hlavně hněv a posměšky archeologů.

Čtěte také: Velký úspěch českých egyptologů: U pyramidového pole objevili bohatě zdobenou hrobku

Tapety a Šikmá věž

Cílem projektu je, jednoduše řečeno, znovu vytvořit vnější žulový plášť pyramidy. Toto obložení pravděpodobně před necelým tisíciletím poničilo zemětřesení.

Egyptská vláda doufá, že tenhle její „projekt století“ nabudí turismus, ze kterého Egypt de facto žije. Ve chvíli, kdy se ale pochlubila videem zachycujícím rekonstrukci, se na její hlavu začala sypat těžká kritika odborníků.

مشروع القرن وإعادة تركيب البلوكات الجرانيتية المتساقطة للهرم الثالث، البعثة المصرية اليابانية. Project of the Century and reassembling the granite blocks of the Third Pyramid, Egyptian-Japanese Mission. #Egypt #japan #cooperation #projects #staytuned #egyptian #monuments #heritage #egyptology #japanese #mission #explore #explorepage #explorar #pyramids #staytunedformore #preservation #restorationproject

Posted by Dr. Mostafa Waziry on Friday, January 26, 2024

To snad není možné,“ napsala například egyptoložka Monica Hannaová. „Jediné, co chybí, je přidat na Menkaureovu pyramidu dlaždičky. Kdy tuhle absurditu správy egyptského dědictví zastavíme? Tady vyletěly oknem všechny mezinárodní zásady renovací!

Co takhle tu pyramidu rovnou natapetovat,“ navrhnul sarkasticky další z komentujících. Jiný zase tento pokus o rekonstrukci přirovnal k pokusu o narovnání Šikmé věže v Pise.

Jen původní materiál

Pochyby o tom, jestli egyptská vláda s rekonstrukcí slavné pyramidy nepřestřelila, ještě zesílily během posledního lednového víkendu, kdy vyšlo najevo, že byl během restaurování mešity Abú El-Abbáse Mursího zničen původní dekorativní strop.

Odborníci pracující na renovaci Menkaureovy pyramidy se nicméně brání. Tvrdí, že původní plášť pyramidy chtějí obnovit pouze a jedině z původních bloků, jež v současnosti leží (napůl rozbité a bez ladu a skladu) v okolí stavby. Pokud tomu tak skutečně je, čeká je velice náročná práce. Jednotlivé těžké kusy kamene k sobě totiž budou muset poskládat tak, aby do sebe všechny zapadaly – jako dílky puzzle.

Zdroj: ARTnews, Thenationalnews.com, Phys.org

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom