19. května 2023 14:55
Adam Vala

Největší rebelové britské královské rodiny: Princ Harry není první, ani poslední narušitel systému

Britská královská rodina je nejsledovanější rodinou na světě. Třebaže její povinností je především reprezentace vznešených ideálů, jedná se také o lidi s docela běžnými problémy. Vzhledem k jejich statusu jim je ale společnost málokdy promíjí.

6) Sarah, vévodkyně z Yorku

Sarah Fergusonová, přezdívaná Fergie, byla v druhé polovině 80. let vdané za prince Andrewa. Manželství ale nebylo úplně šťastné a po pár letech došlo na rozvod. Pro britský bulvár, vesele parazitující na královské rodině, to bylo dlouhou dobu šťavnaté sousto. Probíhající rozvod a doprovodná mediální masáž se na Fergie zásadně psychicky podepsaly. O svých zážitcích napsala knihu s názvem Her Heart for a Compass.

5) Margaret, hraběnka ze Snowdenu

Mladší ze dvou dcer krále Jiřího VI. byla všestrannou ženou – věnovala se nemálo koníčkům, jako bylo zahradnictví, plavání, jízda na koni a především hra na klavír. Zároveň byla předsedkyní rady více než 80 dobročinných či uměleckých institucí a spolků. Přitom se ale také těšila přezdívce „princezna buřička.“ Třebaže společenské konvence jí striktně omezovaly stran soukromého života, přesto se v něm vyskytovalo hned několik mužů, zároveň doslova milovala život nočních klubů, gin a cigarety. Často byla viděna ve společnosti rockerů a údajně měla až příliš blízký vztah s frontmanem Rolling Stones Mickem Jaggerem.

Čtěte také: Nejsledovanější události historie: Přilákal víc diváků Muhammad Ali, nebo princezna Diana?

4) Meghan, vévodkyně ze Sussexu

Bývalá herečka Meghan Markle, v současnosti manželka prince Harryho, je tradičně spojována s jeho odklonem od povinností vůči královské rodině. Většina případů, kdy sama Meghan porušila protokol, vyplývala spíš z nevědomosti než z úmyslu. Ať už jde o roztrhané džíny, netradiční okruh přátel i náhlý let do New Yorku kvůli soukromé baby shower, Meghan se zřejmě vnímá více jako celebrita než jako členka reprezentativní rodiny.

3) Princ Harry

To její manžel, princ Harry, byl o poznání větší rebel. Kouření marihuany, rvačka s fotografy, podvody ve škole nebo šňupání vodky, nic mu nebylo cizí. Když se objevil na školním večírku v nacistické uniformě, zdálo se, že ho dokáže srovnat jen armáda. Jeho skandály ale pokračovaly i během nasazení v Afghánistánu, zejména díky jeho hloupým výrokům ohledně samotných bojů, které přirovnával ke hře na Xboxu.

2) Eduard VIII.

Jeden z těch dramatičtějších příběhů, kdy láska zvítězila nad povinnostmi vůči koruně, prožil Eduard VIII., jenž se stal králem jen na pár měsíců. Když se rozhodl oženit s rozvedenou americkou herečkou Wallis Simpsonovou. Proti byl parlament i anglikánská církev, a to i přes Eduardem navrhovanou variantu, že manželství bude morganatické. To znamená, že Wallis se nestane královnou a jejich potomci nebudou mít žádný nárok na trůn. Eduard brzy pochopil, že nemůže jít hlavou proti zdi, a tak zvolil cestu nejmenšího odporu a raději se trůnu vzdal.

Čtěte více: Konec konspirací: Princezna Diana zemřela při obyčejné autonehodě, nikdo ji nezabil

1) Princezna Diana z Walesu

Jedna z nejpopulárnějších britských princezen se proslavila hlavně charitativní činností, zároveň dokonale reprezentovala královskou rodinu elegantním oblékáním a zájmem o společenské záležitosti a projevování empatie. Velkou pozornost vzbudila fotografií, kdy hladí ruku pacientovi nakaženému HIV, čímž dala najevo, že nakažení si nezaslouží společenskou izolaci. Zároveň se v Bosně procházela minovým polem, a aktivně se zajímala o děti, kterým miny ublížily. Její manželství s princem Charlesem ale nebylo nejšťastnější, nastalá krize přivedla do jejího života nevěru, bulimii a čím dál horlivější pozornost bulvárních „novinářů“, která ji nakonec stála život.

Zdroj: Marieclaire

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom