Britové slaví korunovace speciálním pivem. Následné kralování ale může skončit skandálem

Prima SVĚT speciál: Korunovace krále Karla III. - pivo

Královská korunovace je vždy významnou událostí, která zaslouží pořádnou oslavu – a v takové chvíli jde v Británii nejvíce na odbyt pivo od pivovaru Windsor and Eton. Pivovar má totiž úzké vazby na britskou královskou rodinu, jíž dodává pivo od roku 1818.

Přitom používá ječmen přímo z královské farmy ve Windsoru a použitá zrna (neboli mláto) vrací zpět jako krmení pro zvířata. Speciálně ke korunovaci Karla III. uvedl Windsor and Eton na trh Coronation Golden Ale, k němuž byla nakreslena speciální etiketa. O tu se postaral známý umělec Martin Jessup, který ji pojal jako portrét Karla III., jenž je na obraze obklopen ptáky, včelami a motýly. Motiv má symbolizovat Karlovu lásku k přírodě a ekologii, ostatně jedním z významných součástí králova života je jeho usedlost v Cornwallu.

V žáru královské lásky

Jak ale uvidíte v pořadu Prima SVĚT speciál na Prima Zoom, ne vždy se korunovace nese v duchu všeobecného veselí. Pořádné vrásky přidělal královské rodině, britské vládě a nejspíš i britským občanům král Eduard VIII. Už pár měsíců po své korunovaci 20. ledna 1936 požádal o ruku rozvedenou americkou herečku Wallis Simpsonovou. Tehdy bylo nemyslitelné, aby si člen královské rodiny vzal rozvedenou ženu, proti čemuž se postavila především anglikánská církev a britský premiér Stanley Baldwin. Podle něho by občané rozvedenou Američanku jako královnu nepřijali, navíc byl Eduard zároveň představitelem anglikánské církve, která očekávala, že britský král bude respektovat její nevoli ke sňatku s rozvedenou ženou.

Čtěte také: Pippa je prostě neuvěřitelná, píší nadšení lidé. Mladší sestra Kate na korunovaci opět zářila

Eduard VIII. tedy navrhl kompromis, tzv. morganatické manželství. To by znamenalo, že Simpsonová se nestane královnou, místo toho přijme nižší šlechtický titul a jejich případní potomci by nebyli následníky trůnu. Takový návrh by ale vyžadoval souhlas parlamentů dominií i britského parlamentu, který Eduard bohužel nedostal. Vědom si toho, že jít hlavou proti zdi by znamenalo rezignaci ministrů a politický chaos, rozhodl se Eduard dát lásce přednost před povinností a 11. prosince 1936 abdikoval. Byl tak králem pouhých 325 dní. Dnes už jsou poměry britské královské rodiny volnější, koneckonců sám král Karel se rozvedl 28. srpna 1996 s princeznou Dianou, aby se oženil s taktéž rozvedenou Camillou Britskou.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom