9. dubna 2024 16:10
Adam Vala

Dramatické přistání během silné bouře. Video ukazuje špičkovou práci dvou pilotů ve Skotsku

Podívejte se na nervy drásající okamžiky. Jak z toho vyvázli cestující?

Bouře Kathleen, která se zformovala nad Afrikou, zasáhla začátkem dubna Velkou Británii a Skotsko. Podle deníku The Guardian bylo kvůli nárazovému větru s rychlostí až kolem 70 kilometrů za hodinu zrušeno téměř 150 letů z velkých měst, ovšem ne všechna letadla stihla před vydáním varování přistát. Podívejte se proto spolu s námi na velmi nebezpečné přistání Cessny 560X Citation Excel společnosti VistaJet, která zápolila s větrem při snaze dosednout na dráhu letiště v Edinburghu.

Čtěte také: Sky-Tanic, monstrum s křídly. Američané staví největší letoun světa, jeho rozměry berou dech

Z naštěstí úspěšného pokusu dvojice pilotů existuje záznam, který pořídil Gary Wilkinson. Jeden z cestujících tohoto soukromého letu se postavil do otevřených dveří kabiny a zvěčnil snad nejdelší minuty ve svém životě. Jeden z nejnebezpečnějších momentů přijde krátce před dosednutím, kdy se letadlo kvůli poryvu větru náhle stočí za pravým křídlem, ale oba piloti dokázali situaci ustát a nakonec dosednout.

Letoun s imatrikulací 9H-XOC zmíněné společnosti přepravoval šestici mužů, kteří se pak po šťastném přistání se značnou úlevou ve tvářích vyfotili ještě v kabině Cessny. A pokud vám náhodou nestačily záběry z kabiny, existuje i fotografie letounu pořízená nedaleko dráhy. Není tak dramatická, ale s přihlédnutím k okolnostem se i nad ní tají dech.

Zdroj: The National, The Guardian, Flight Radar, Gary Wilkinson - X

Video, které jste mohli minout: Další trable Boeingu: Tři kilometry nad zemí se letounu utrhl kryt motoru, ukazují záběry

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom