13. října 2024 15:10

Vietnamský Tarzan v džungli netušil, že existují ženy. Návrat do civilizace ho stál život

Ho Van Lang strávil ve vietnamské džungli spolu se svým otcem 41 let života. Po návratu mezi lidi žil se svým bratrem a musel se naučit mluvit. Mimo džungli se mu ale povedlo přežít jen osm let.

Příběh, který připomíná cyklus dobrodružných knih Edgara Rice Burroughse o Tarzanovi, se začal psát v roce 1972 a vypráví se ve dvou verzích. Jedna je idealizovaná, ve které otec se synem prchli do džungle ze strachu před americkými bombami a 41 let se skrývali před lidmi, protože si mysleli, že válka ještě neskončila. Druhá, ta pravdivá, je poněkud temnější.

Čtěte také: 6 nejlepších akčňáků z džungle: Od Predátora k Apokalypse

Duševně nemocný otec a život beze slov

Otec Ho Van Langa, Ho van Thanh, byl voják a válčil s Američany. Během bombardování přišel o matku a dva starší syny, a je možné, že to jeho duševní zdraví definitivně zlomilo. Začaly se u něj projevovat nesmírně násilné epizody, a během jedné z nich svou manželku zbil do bezvědomí, popadl svého tehdy tříletého syna (nejmladší dítě nechal doma) a utekl s ním do džungle.

V džungli si postupně vybudovali primitivní obydlí, živili se ovocem a lovem. Jedli třeba i opice nebo hady a hledali včelí hnízda s medem. Později také pěstovali některé základní plodiny, jako je kukuřice. Nosili primitivní oblečení, například bederní roušky z kůry.

Otec na syna moc nemluvil, takže se Ho Van Lang naučil jen pár slov a například neměl ani ponětí, že existují ženy a v čem se od mužů liší. O tom, že v džungli žijí, příbuzní obou „Tarzanů“ věděli; dokonce s nimi i krátce mluvili jen několik let poté, co Ho Van Thanh s Ho Van Langem uprchli. Ze strachu, aby své manželce znovu neublížil, o ní ale Thanhovi tvrdili, že je mrtvá, a muž se odmítl z džungle do civilizace vrátit.

Vynesli ho z ní až v roce 2013 na nosítkách, když byl tak nemocný, že by bez lékařské péče nemohl přežít. Jeho syn, Ho Van Lang, se tehdy poprvé po 41 letech podíval mezi lidi, seznámil se se svým mladším bratrem a musel se začít zapojovat do života ve vesnici. O jeho životě vznikl dokument, který můžete vidět tady:

Konzervy, alkohol, rakovina

Jeho pokusy se ve společnosti zorientovat dobře zdokumentoval Alvaro Cerezo, španělský dobrodruh, který se zpočátku zajímal hlavně o to, jak Lang s Thanhem dokázali v džungli přežít. „V džungli byl šťastný, byl to jeho svět,“ popsal Cerezo po několika dnech strávených s „vietnamským Tarzanem“.

Mohlo by vás také zajímat: Přes 40 let v džungli, pak osm let o konzervách a alkoholu. Zemřel vietnamský Tarzan

Langův otec zemřel v roce 2016 kvůli četným zdravotním problémům. Lang bohužel v civilizaci nepřežil o moc déle. Podle Cereza ho semlel moderní styl života. Ve vietnamských médiích se objevilo několik zpráv o tom, že si Lang oblíbil zejména nezdravá, průmyslově zpracovaná konzervovaná jídla a pil alkohol, což byla oproti jeho původnímu životnímu stylu nesmírně drastická změna. A podle mnoha lidí se na něm podepsala nejhorším možným způsobem: Lang zemřel na rakovinu jater v roce 2021, jen osm let poté, co džungli opustil.

Zdroj: NPR, VNExpress, Dokument Vietnamský Tarzan.

Video, které jste mohli minout: Generál Rommel byl nepředvídatelným stratégem. Jeho největší slabinou byla tvrdohlavost

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom