Na pohřeb Alžběty II. dorazila jen dvě z jejích tří nejznámějších pravnoučat. Kdo chybí a proč?

Jsou přímými následníky trůnu a miláčky celé Británie. Princové George a Louis a jejich sestra princezna Charlotte zdědili po úmrtí Alžběty II. stejně jako jejich rodiče William a Kate titul princů a princezen z Walesu. George (*2013) a Charlotte (*2015) se účastnili i velkolepého státního pohřbu své milované prababičky.

Princ George z Walesu je prvním dítětem Williama, prince z Walesu, a jeho manželky Catherine. Po svém otci je druhý v řadě v nástupnické linii na britský trůn. Narodil se 22. července 2013 a už jako roční batole se zúčastnil se svými rodiči návštěvy Austrálie a Nového Zélandu.

Do zahraničí se podíval i v roce 2016, kdy spolu se svou sestrou Charlotte (narodila se 2. května 2015), doprovázel Williama a Kate, tehdy ještě vévodu a vévodkyni z Cambridge, na cestě po Kanadě. Obě pravnoučata královny Alžběty od roku 2018 doplňuje nejmladší princ Louis z Walesu, který se narodil 23. dubna 2018.

Právě princ Louis si ze všech tří sourozenců vydobyl největší popularitu. Při oslavách královnina platinového jubilea, tedy 70 let na trůnu, v červnu 2022 se na balkoně Buckinghamského paláce různě šklebil, zacpával si uši i ostentativně zíval. Na pohřbu své babičky Alžběty II. 19. září 2022 ale nejspíš právě kvůli svému nepředvídatelnému chování chyběl.

Pohřeb královny Alžběty II.

Otázka, zda se mají Williamovy děti účastnit pohřbu královny, se před smutečním aktem široce diskutovala. Nabízela se pochopitelně paralela s pohřbem princezny Diany, za jejíž rakví v září 1997 kromě jejího exmažela a dnešního krále Karla III. kráčeli i tehdy 15letý William a 12letý Harry. Nakonec na výslovné přání krále Karla III. šli za rakví a seděli v první řadě smutečních hostí v katedrále Westminsterského opatství právě George a Charlotte.

Následný smuteční průvod obě pravnoučata absolvovala v autě, přičemž kamery si je často braly do hledáčku nejspíš proto, aby se zdůraznilo následnictví a kontinuita. U Wellingtonova oblouku poblíž Hyde Parku pak George (9) i malá Charlotte (7) sledovali se zaujetím překládání rakve s Alžbětou II. z dělové lafety do speciálně upraveného pohřebního vozu značky Jaguar, který ji odvezl na hrad Windsor.

Svou pozornost pravnoučata udržela po celou dobu obřadu, což se úplně nedá říci o králi Karlovi III. Na konci dlouhého přesunu k Wellingtonovu oblouku se zdálo, že usnul, a po přesunutí rakve s královnou začal salutovat dříve, než měl. Naneštěstí jeho přehmat zachytily všudypřítomné televizní kamery…

S novými jmény do nové školy

George, Charlottu i Louise čeká vůbec náročný podzim. Kromě toho, že mají sourozenci nová jména, nastoupili všichni tři od září 2022 do nové prestižní školy Lambrook v Berkshire poblíž hradu Windsor, kam se rodina prince Williama nově přestěhovala. Charlotte má přitom štěstí, že se narodila v novém tisíciletí. Tradiční školu založenou v roce 1860 totiž mohli až do roku 1993 navštěvovat výhradně chlapci...

ZDROJ: People

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom