Necháváte v lednici otevřené plechovky s jídlem? Vysvětlujeme, proč to opravdu není dobrý nápad
Milovníci fazolí nebo tuňákových konzerv, pozor! Možná se vám zdá praktické a zcela samozřejmé uložit napůl snědenou plechovku do lednice a nechat si zbytek na později, ale my vám teď prozradíme jeden velmi dobrý důvod, proč to jednoduše nedělat.
Pokud rádi necháváte rozjedené plechovky v lednici, jedním z největších problémů stran konzumace zbytku jejího obsahu je podle studie z roku 2019 uvolňování kovových částic do jídla. Jakmile totiž plechovku otevřete, její vnitřek začne oxidovat, a tím se přenos kovu do jídla urychlí. To je obzvlášť riskantní u kyselých pokrmů, například konzervovaných rajčat, která mohou narušit ochrannou vrstvu uvnitř plechovky a riziko kontaminace tím ještě zvýšit.
Nenápadná rizika
I když nejde o zásadní zdravotní riziko – tělo železo i zinek v malém množství potřebuje – může to ovlivnit chuť a kvalitu pokrmu. Jak ostatně uvádí Michiganská státní univerzita, kyselé potraviny mohou přejímat kovovou chuť z plechovek, což znamená, že váš oběd může mít nepříjemný kovový nádech.
Dalším rizikem, které bylo v posledních desetiletích pod drobnohledem, je bisfenol A. Tato chemikálie se dříve běžně používala k vnitřnímu potahování stěn konzerv, aby se zabránilo popisovanému uvolňování kovů a zkažení potravin. Výzkum však ukázal, že tato látka může napodobovat estrogen a ovlivňovat hormonální rovnováhu v lidském těle. Důkazy jsou zatím jen omezené, ale bez ohledu na to se v EU již bisfenol A z potravinových obalů postupně vyřazuje, zatímco americké úřady stále tvrdí, že v nízkých dávkách je bezpečný.
Čtěte také: Rozbory českých popelnic ukázaly, jak mladí plýtvají jídlem. Co nejvíc vyhazují a proč?
Jak ale tomu všemu předejít? Řešení je jednoduché a zabere sotva pár sekund – přendejte zbytky jídla do čisté, vzduchotěsné nádoby. Podle amerického ministerstva zemědělství je sice možné uchovávat obsah otevřené konzervy v lednici, ale pouze ve skleněné nebo plastové nádobě určené pro potraviny a maximálně po dobu čtyř dnů. Ano, přibude vám další miska na umytí, ale jde o drobný krok, který vám ale může ušetřit mnohé nepříjemnosti.
Zdroj: ResearchGate, Michiganská státní univerzita, US Department of Agriculture
Video, které jste mohli minout: Spánkový rozvod se vrací do módy, důvodem je chrápání. Experti radí, jak postupovat.