28. března 2025 15:30
Adam Vala

Necháváte v lednici otevřené plechovky s jídlem? Vysvětlujeme, proč to opravdu není dobrý nápad

Milovníci fazolí nebo tuňákových konzerv, pozor! Možná se vám zdá praktické a zcela samozřejmé uložit napůl snědenou plechovku do lednice a nechat si zbytek na později, ale my vám teď prozradíme jeden velmi dobrý důvod, proč to jednoduše nedělat.

Pokud rádi necháváte rozjedené plechovky v lednici, jedním z největších problémů stran konzumace zbytku jejího obsahu je podle studie z roku 2019 uvolňování kovových částic do jídla. Jakmile totiž plechovku otevřete, její vnitřek začne oxidovat, a tím se přenos kovu do jídla urychlí. To je obzvlášť riskantní u kyselých pokrmů, například konzervovaných rajčat, která mohou narušit ochrannou vrstvu uvnitř plechovky a riziko kontaminace tím ještě zvýšit.

Nenápadná rizika

I když nejde o zásadní zdravotní riziko – tělo železo i zinek v malém množství potřebuje – může to ovlivnit chuť a kvalitu pokrmu. Jak ostatně uvádí Michiganská státní univerzita, kyselé potraviny mohou přejímat kovovou chuť z plechovek, což znamená, že váš oběd může mít nepříjemný kovový nádech.

Dalším rizikem, které bylo v posledních desetiletích pod drobnohledem, je bisfenol A. Tato chemikálie se dříve běžně používala k vnitřnímu potahování stěn konzerv, aby se zabránilo popisovanému uvolňování kovů a zkažení potravin. Výzkum však ukázal, že tato látka může napodobovat estrogen a ovlivňovat hormonální rovnováhu v lidském těle. Důkazy jsou zatím jen omezené, ale bez ohledu na to se v EU již bisfenol A z potravinových obalů postupně vyřazuje, zatímco americké úřady stále tvrdí, že v nízkých dávkách je bezpečný.

Čtěte také: Rozbory českých popelnic ukázaly, jak mladí plýtvají jídlem. Co nejvíc vyhazují a proč?

Jak ale tomu všemu předejít? Řešení je jednoduché a zabere sotva pár sekund – přendejte zbytky jídla do čisté, vzduchotěsné nádoby. Podle amerického ministerstva zemědělství je sice možné uchovávat obsah otevřené konzervy v lednici, ale pouze ve skleněné nebo plastové nádobě určené pro potraviny a maximálně po dobu čtyř dnů. Ano, přibude vám další miska na umytí, ale jde o drobný krok, který vám ale může ušetřit mnohé nepříjemnosti.

Zdroj: ResearchGateMichiganská státní univerzitaUS Department of Agriculture

Video, které jste mohli minout: Spánkový rozvod se vrací do módy, důvodem je chrápání. Experti radí, jak postupovat.

Adam Vala

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky jídlo hobby Evropská unie plechovka volný čas Michigan State University konzerva United States Department of Agriculture produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Populární filmy na Prima Zoom