13. května 2024 11:10

Zemřel slavný obézní makak jménem Godzilla. V podstatě ho zabili neukáznění turisté

Makak byl po tři roky atrakcí na thajském tržišti, kde ho turisté fast foodem a sladkostmi vykrmili na dvojnásobek běžné váhy. Další tři roky pak strávil v odtučňovacím zařízení, nemoci spojené s obezitou ho ale přesto na začátku května 2024 nakonec zabily.

Godzilla neměl v životě moc štěstí. Jeho matku srazilo auto, když byl ještě miminko, a člověk, který se o něj staral, se na něj brzy vykašlal. Tehdy se ho ujala rodina, která v okrsku Min Buri v thajském Bangkoku vlastní malý stánek s masovými karbanátky. Majitel Godzilly Manop Esam z opičáka rychle udělal celebritu, která k jeho podniku přitáhla turisty ze všech koutů světa. Godzillovi podstrojovali a krmili ho ovocem a oříšky.

Od kolemjdoucích a turistů ale makak pokaždé vyloudil něco dalšího. A tak si často místo zdravé stravy, kterou mu Esamovi dávali, pochutnával na naprosto nevhodných jídlech. Zmrzliny, sladkosti a fast food zapíjel zbytky limonád. Z Godzillova pohledu to mohlo vypadat jako ráj na zemi, ve skutečnosti ho však jeho životospráva rychle zabíjela.

Sladkosti, fast food a limonády

Po celý čas, který Godzilla u krámku trávil, byl připoutaný na kšírech a na vodítku. Brzy pochopitelně začal být obézní, což paradoxně ještě zvýšilo jeho popularitu. A přestože thajské zákony místním zakazují chovat makaky jako domácí mazlíčky, trvalo skoro tři roky, než se na rychle tloustnoucího, funícího opičáka nacpaného v těsném tričku úředníci zaměřili.

Když ochránci zvířat Manopu Esamovi a jeho rodině zvíře odebrali, vážil opičák 19 kilogramů. Běžný dospělý makak rhesus (Macaca mulatta) přitom váží jen okolo osmi. Godzillu proto umístili do speciálního „zeštíhlovacího“ zařízení, kde mu dopřáli rehabilitace, dostatek zdravého pohybu a přísnou dietu, která sestávala ze salátových listů, hmyzu, kopru, červů, semínek a další výživné potravy.

S rodinou, u které vyrostl, mu zakázali kontakt, což mnozí kritizovali. To, že ho měli rádi, totiž nikdo nerozporoval. Lidé by byli raději, kdyby úředníci s Esamovými raději spolupracovali na nějakém přísnějším režimu, aby pro obézní zvíře nebyla odtučňovací kúra tak psychicky devastující.

Smutný konec

Makakův stav se bohužel nikdy výrazně nezlepšil. Po celých třech letech snahy shodil jen 2 kilogramy. Brzy se totiž ukázalo, že se u něj rozvinulo hned několik závažných onemocnění spojených s tloušťkou, jako je Cushingův syndrom nebo cukrovka.

Mohlo by vás zajímat: Cukrovka může tělo úplně zničit. Dá se zcela vyléčit, jak tvrdí Miloš Zeman?

Godzillův stav se nakonec velice zhoršil a veterináři, kteří se o něj starali, se tehdy rozhodli udělat výjimku a dovolili makakovým bývalým majitelům, aby se s ním do nemocnice zašli rozloučit. Godzilla brzy na to, na začátku května roku 2024, zemřel. Bylo mu jen šest let. Makakové se přitom v zajetí mnohdy dožívají i 35 let.

Zdroj: Daily Mail, NY Post, Mirror.uk.

Video, které jste mohli minout: Trailer nového filmu Království Planeta opic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom