10. května 2024 07:00

Orangutan si sám vyléčil ránu pomocí primitivní medicíny. Vědci nikdy nic takového neviděli

Orangutani jsou jedni z našich nejbližších příbuzných a učí se nápodobou. Tady máte jasný důkaz.

Ošklivé zranění na tváři utrpěl divoký orangutan sumaterský podle odborníků nejspíš v souboji s jiným samcem. Členové výzkumného týmu v národním parku Gunung Leuser v Indonésii si ale kromě této rány u lidoopa jménem Rakus všimli ještě něčeho zajímavějšího.

Léčivá pasta

Rakus totiž o své poranění velice úzkostlivě pečoval a dokonce si ho léčil velice podobně jako lidé. Žvýkal totiž stonek a listy rostliny, o níž víme, že má protizánětlivé a antibakteriální účinné látky, a kašovitou, rozžvýkanou hmotou si pak pokryl otevřenou ránu.

Tohle opakoval asi sedm minut,“ popsala neobvyklé chování lidoopa bioložka Isabelle Laumerová. „Nakonec si z úst vylovil trochu větší kus a tím celou ránu přikryl jako náplastí.

Rostlina, kterou orangutan k léčení použil, je v Indonésii známá jako léčebná kůra proti malárii a projevům cukrovky. Rakus ji, krom přikládání na ránu, taky hodně zkonzumoval, evidentně v rámci léčby, protože orangutani o ni jinak příliš nestojí. A vědci zaznamenali ještě jednu podivnost – po dobu léčby se Rakus očividně šetřil a odpočinkem trávil daleko větší část dne než obvykle.

Léčebná kůra byla účinná a rána se lidoopovi během pěti dnů zatáhla. O měsíc později už skoro nešlo poznat, že se Rakus kdy zranil.

Lidoopi a léčebné rostliny

Je to úplně poprvé, co jsme pozorovali divokého lidoopa léčit se s pomocí rostliny, navíc velice účinné léčivé rostliny,“ tvrdí Laumerová. To, že lidoopi k uzdravení občas využívají léky, ale lidstvo ví. První důkazy o tom přinesla v 60. letech 20. století světoznámá bioložka Jane Goodallová, která mimochodem právě přijela do České republiky přednášet a v Zoo Praha v sobotu 11. května pokřtí nové orangutaní mládě. Přečíst si o ní můžete v tomto článku.

Mohlo by vás zajímat: Extrémně vzácné zvíře zachytili fotografové v Austrálii. Vakokrta člověk spatřil jen párkrát

Ve výkalech šimpanzů totiž nalezla celé listy léčivek a další odborníci zdokumentovali, že lidoopi tyto listy polykají. Jiní šimpanzi si na rány přikládali hmyz. Nikdy se ale nepovedlo prokázat léčivé účinky této kůry. V případě Rakuse je to tak poprvé, co jsou si vědci jistí, že chování lidoopa skutečně souvisí s léčivými účinky rostlin.

Už léčivku znal, nebo jen experimentoval?

Kde se Rakus tomuto chování naučil, není jasné. Výzkumníci takové chování u místních orangutanů ještě nepozorovali. Rakus ale v oblasti nevyrostl. Odborníci proto mají za to, že svoje „mastičkářství“ mohl pochytit v oblasti, odkud pochází.

O těchto lidoopech víme, že proces jejich učení je sociální,“ vysvětlila Laumerová. „Velice zblízka pozorují ostatní a napodobují jejich chování. Na druhou stranu je také možné, že se rány omylem dotkl prstem potřísněným šťávou z rostliny, a protože jsou její léčivé účinky velmi silné, ulevilo mu to od bolesti. A tak v té aplikaci zkrátka pokračoval.“

Vědci teď hodlají skupinu tamních orangutanů velice úzce pozorovat, aby zjistili, jestli některý z lidoopů Rakusovo chování nenapodobuje.

Zdroj: Associated Press, Scientific Reports

Video, které jste mohli minout: Trailer nového filmu Království Planeta opic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom