Porouchané letadlo kroužilo desítky minut nad letištěm. Podívejte se na nervydrásající nouzové přistání

Dva cestující a pilot se stali nedobrovolnými zajatci malého letadla Beech B-200 Super King, kterému se po startu zasekl podvozek. Stroj 90 minut kroužil, pak se pokusil přistát.

Téměř prázdné letadlo pro 13 cestujících bylo na cestě do australského Port Macquarie, když palubní přístroje po startu z Newcastlu v Novém Jižním Walesu ohlásily mechanickou závadu podvozku. Za normálních okolností by pilot ihned obrátil zpět a přistál, podvozek ale nešlo vysunout. S plnými nádržemi musel stroj hodinu a půl kroužit, než se pokusil dosednout na břicho. Učebnicové nouzové přistání můžete vidět tady:

Přečtěte si také: Letadlo mrtvých duší mířilo do Prahy. Stíhačky jen přihlížely tragédii 121 lidí

Po dosednutí propukl na řídící věži letiště jásot a bouřlivý potlesk. V okolí letiště drama sledovaly desítky přihlížejících a na internetu se kroužení malého letadla stalo nejsledovanějším letem. Přímo na letišti byly připraveny všechny složky záchranného systému a na nedaleké letecké základně Royal Australian Air Force (RAAF) ve Williamtownu byl zřízen krizový štáb.

Jen další perný den

Nic z toho nakonec nebylo potřeba. Oba cestující – muž a žena ve věku 60 a 65 let – z letadla odkráčeli po svých stejně jako 53letý pilot Peter Schott. Zatímco šťastní senioři nasedli do svého auta a odjeli do pouhou hodinu jízdy vzdáleného domova, pro pilota to byl už druhý perný den ve vzduchu. „Všechno se na nás vrhalo: špatné počasí, bouře, po větru bylo asi 20 pelikánů… takže riziko srážky s ptáky,“ komentoval Schott pro The Guardian podmínky letu z předchozího dne.

Mohlo by vás také zajímat: Záblesk na křídle a proud černého kouře. Nouzové přistání letadla v Praze zachytila kamera

Letiště v Newcastlu ležícím asi 400 kilometrů severně od Sydney zůstalo 24 hodin uzavřené. Počáteční zkoumání příčin závady vyloučilo mimořádnou událost s tím, že se jednalo o mechanickou poruchu.

Zdroj: CNN, The Guardian

Video, které jste mohli minout: Na chorvatské dálnici nouzově přistálo sportovní letadlo

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom