17. března 2024 07:05

Jak vypadá 8600 let starý bochník chleba? Podívejte se na světový unikát

Chléb byl objeven zapomenutý v peci v tureckém nalezišti, kde se nachází jedna z nejstarších známých prastarých osad z období neolitu a chalkolitu.

Když archeologové během vykopávek v osadě Çatalhöyük objevili v blízkosti jedné z prastarých pekáren podivný houbovitý předmět, neměli zpočátku tušení, na co se dívají. „Teprve důkladná analýza a dokumentace ukázala, že jde o chléb,“ svěřil se v tiskovém prohlášení Ali Umut Türkcan, který vykopávky vedl.

Bochník starší než pyramidy

Chléb se prý dochoval díky unikátnímu způsobu, kterým byl zabalený. „Celá struktura, jak chléb, tak dřevo okolo, byla pokrytá tenkou vrstvou jílu, což umožnilo uchování organické hmoty,“ vysvětlil Türkcan. Stáří chleba odborníci určili s pomocí radiokarbonové metody datování na 8600 let.

Během analýzy vyšlo najevo, že chléb není tepelně upravený, ale je fermentovaný. Byl vyroben z ječmene, pšenice a hrachu a má na sobě dokonce otisk prstu, zřejmě od svého výrobce. A ačkoli archeologové v Jordánsku v roce 2018 objevili chlebovou placku starou 14 tisíc let, chléb z Çatalhöyük je nejstarším známým na světě, který prošel procesem kynutí a tvoří bochník.

Domestikace a civilizace

Osada Çatalhöyük se nachází v jižní Anatolii a je považována za skutečnou kolébku civilizace. Její populace kdysi čítala až 8 tisíc lidí, ale nebylo to město ve smyslu, jak ho dnes známe. Rozhodně zde nefungovala nějaká výrazná centralizace nebo plánování.

Právě zde se lidé z lovců a sběračů pomalu ale jistě transformovali v zemědělce a osadníky. Odehrávaly se zde i počátky domestikace zvířat a archeologové mají teď, právě díky nalezenému prastarému bochníku, také další důvod se domnívat, že tu proběhly i první pokusy s cíleným pěstováním obilovin.

Zdroj: Univerzita Necmettín Erbakan, CNN, Nine

Video, které jste mohli minout: Zdražování potravin v Česku u konce? Nenechme se ukolébat, varují ekonomové

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom