20. srpna 2024 15:15
Adam Vala

Každou hodinu někdo umře v práci. Poznejte tři nejnebezpečnější povolání, z nichž se vyplatí jen jedno

Pokud vás nebaví vaše práce, podívejte se, kde a s jakým rizikem byste případně mohli zkusit něco jiného.

Bez ohledu na to, jak je člověk opatrný, pracovnímu úrazu se ze sta procent snad ani vyhnout nelze. Ne vždy si za něj můžeme sami, ne pokaždé se jedná o něco závažného, takže nad tím jen mávneme rukou, ale někdy se okolnosti nepříjemně sejdou a malér je na světě. Bohužel, u některých profesí je riziko úrazu tak vysoké, že se nedílně pojí i se smrtí, a tak není divu, že vznikají nejrůznější žebříčky, která z povolání jsou nejnebezpečnější a za které byste si měli alespoň nechat pořádně zaplatit. Pokud vás zajímá, jak to mají Američané, možná vás překvapí, jak malý plat v některých případech pobírají za výkon povolání, kde smrt číhá takřka na každém rohu.

Jeden mrtvý téměř každou hodinu

Statistikou za rok 2022 se zabývala agentura Bureau of Labor Statistics, podle které přišlo v daném roce o život během vlastní pracovní doby 5 486 lidí. Po přepočtu tak zemřel jeden člověk v práci každých 96 minut, ovšem pokud bychom vzali v potaz pouze pracovní týdny bez víkendů - tedy 260 dní v průběhu jednoho roku - tempo by se zvýšilo na pouhých 68 minut. Je to poměrně odstrašující číslo, které zmíněná agentura dále promítla do jednotlivých profesí a zahrnula do něj i počet zraněných, nikoliv usmrcených lidí, kterých bylo v roce 2022 přes 2,8 milionu.

Na vrcholu žebříčku nejnebezpečnějších povolání jsou dřevorubci, což není vlastně vůbec překvapivé. Bavíme se o zaměstnání, v němž se lidé pohybují ve výškách, zároveň se nachází v místech, kam dopadají pokácené stromy a hlavně používají ostré a těžké nástroje. Podle Bureau of Labor Statistics je úmrtnost dřevorubců na 22násobku celostátního průměru v USA, přitom v průměru pobírají plat pouhých 48 tisíc dolarů ročně, tedy po přepočtu asi 1,1 milionu korun, měsíčně pak kolem 90 tisíc korun. V potaz samozřejmě musíte vzít vysoké nájmy nebo nákladnou zdravotní péči, kvůli čemuž oněch na první pohled lákavých devadesát tisíc vlastně není tak mnoho.

Čtěte také: Bojíte se, že vám roboti seberou práci? Nové video ze skladu Amazonu všem zmrazilo úsměv

Velmi rizikové je pak povolání řidičů nákladních automobilů, jejichž úmrtnost je osmkrát vyšší než celostátní průměr. Podle magazínu Forbes si přitom řidiči kamionů přijdou na podobné peníze jako dřevorubci, a asi vás nepřekvapí, že 70 procent smrtelných úrazů vzniká v důsledku havárie. K tomu si přičtěte i vyšší riziko onemocnění souvisejících se sezením, jako jsou srdeční choroby, cukrovka i nejrůznější problémy pohybového aparátu a máte další zaměstnání, kterému je radno se vyhnout. Nemluvě pak o dlouhém pobytu mimo domov nebo stresu z dopravy, které i u nás způsobují nedostatek řidičů a vysokou poptávku.

A abychom trojici dokončili, je nutné promluvit také o pokrývačích střech. Mnohá z pracovních rizik jsou obdobná těm z dřevařského průmyslu – lidé pracují ve velkých výškách, nachází se venku, jsou vystaveni přírodním živlům a učí se doslova za pochodu. S mírou úmrtnosti, která je 16krát vyšší než celostátní průměr, je hlavním zabijákem pád ze střechy. Vydělávají ale více peněz než výše uvedené příklady a hlavně míra neúrazovosti je paradoxně o něco nižší, než je celostátní průměr. Čili by se dalo s nadsázkou říct, že pokud neumřete, je to vlastně docela fajn práce.

Zdroj: Bureau of Labor StatisticsForbes

Video, které jste mohli minout: Oceán v USA vyplavil vzácného tvora. Rybu někteří lidé spojují s příchodem velké katastrofy

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský