25. října 2023 12:10
Adam Vala

Bojíte se, že vám roboti seberou práci? Nové video ze skladu Amazonu všem zmrazilo úsměv

Amazon začíná ve svých skladech testovat roboty. Zaměstnanci se obávají, že už pro ně nebude místo.

Budoucnost si každý z nás představuje jinak. Někdo očekává lék na všechny nemoci, někdo se těší na prozkoumávání kosmu. A další do budoucnosti hledí se skepsí a mají obavy, že jim umělá inteligence nebo roboti seberou práci. Pokud patříte do této skupiny – a nechceme vás strašit –, tenhle scénář se už zřejmě začíná zhmotňovat a existují odvětví, kde už živých zaměstnanců zřejmě nebude třeba.

Mohlo by vás zajímat: Budou mít roboti kůži jako člověk? Ano a už brzy

Jedním z takových míst může být sklad Amazonu, který už sice na automatizaci z velké míry spoléhá, ovšem v průběhu roku se vše posouvá na další úroveň. Podle oznámení na veletrhu Delivering the Future, který se uskutečnil v polovině října 2023 v Seattlu, začíná Amazon testovat roboty jménem Digit společnosti Agility Technologies. Jde o humanoidní roboty schopné přenášet krabice s produkty, ukládat je do regálů, nakládat jimi vozidla, případně si je předávat mezi sebou.

Amazon navázal spolupráci s firmou Agility Technologies v dubnu 2022, kdy obdržel prvního z pěti objednaných robotů. Testy humanoidních robotů ve skladech Amazonu jsou financovány z rozpočtu 1 miliardy dolarů, které společnost vyčlenila na celkovou inovaci, a vše je momentálně ve fází prototypů a především zjišťování, zda roboti najdou uplatnění. „Vyčleněný rozpočet je především o prozkoumávání možností, které se nám naskýtají,“ vysvětlil pro Tech Crunch ředitel technologického oddělení Amazonu Tye Brady. Dodal, že snahou je zapojit roboty do běžného provozu a nechat je řešit příklady z praxe.

„Zajímají nás kráčející roboti. Ta schopnost pohybovat se v různém terénu je fascinující. Zajímáme se o to, co funguje – a, upřímně – i o to, co nefunguje,“ dodal pak Brady a naznačil, že k vystřídání lidí roboty jen tak nedojde. Podtrhnul, že pro celý distribuční proces jsou lidé zcela zásadní a roboti budou nasazováni jen tam, kde se rutinně opakují některé z činností, případně je na ně nutné vyčlenit víc lidí a techniku.

Ostatně Amazon už dnes využívá více než 750 000 robotů, byť nejsou v tak nápadné formě humanoidů, ale spíše dopravníků a nejrůznějších automatizovaných ramen a pásů. Ty navíc musí stále obsluhovat člověk a dohlížet na celý provoz, takže obavy o zaměstnání podle Bradyho lidé mít nemusí.

Zdroj: Tech Crunch

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom