23. května 2024 14:30
Adam Vala

V žebříčku 100 nejhorších jídel světa se umístila i dvě česká

Všem nemůže chutnat všechno, na tato jídla si ale dávejte obzvlášť velký pozor. Váš žaludek by je nemusel unést.

Každému se pod pojmem nechutné jídlo vybaví něco jiného. Někdo nemusí vajíčka, někdo pro změnu houby, někdo nerad mixuje chuť masa s něčím sladkým a najdou se i tací, kteří by nesnědli třeba rajče. Jenže všechny tyhle subjektivní „nechutnosti“ mají i své objektivní protějšky a nepochybně existují jídla, která většině lidem nechutnají univerzálně. Co třeba švédský zkvašený sleď surströmming nebo skotský haggis, tedy ovčí vnitřnosti vařené zašité do ovčího žaludku? No, může být ještě mnohem hůř, jak dokazuje žebříček nejnechutnějších jídel, který sestavili návštěvníci portálu Taste Atlas. Vešla se do něj mimochodem i dvě česká jídla.

Hlavní ingredience: krev

Nebudeme vás dlouho napínat, nejméně oblíbeným jídlem čtenářů zmíněného portálu je finský Blodpalt. Pokud jste zběhlí v jazycích, určitě už chápete, z čeho bude sestávat. Ano, je to krev, původně z jelena či srnce. V moderní finské kuchyni se nicméně používá krev různých zvířat, nejčastěji hovězí či vepřová, což je ale ve finále jedno. Krev slouží jako vlhká složka těsta na knedlíky, které se coby příloha jí k pečenému masu. Těsto bývá občas doplněno také slaninou nebo zeleninou, ve finále ale ani tohle zřejmě nemá pokrmu příliš pomoci.

Na druhém místě se nachází islandský Hákarl, který se vyrábí ze žraločího masa, a už jen způsob přípravy zní jako velká „chuťovka“. Kostky žraločího masa se tři měsíce fermentují, a pak se nechávají sušit přibližně dalšího půl roku. Problém je, že se v mase tímto způsobem hromadí čpavek, který nutí odvážné zvracet. A nejinak tomu je i u třetího pokrmu, který uzavírá pomyslné stupně vítězů. Na zvracení je čtenářům Taste Atlas i ze speciálního španělského sendviče, jehož hlavní složkou jsou sardinky. Bocadillo de sardinas sestává z bílého, podélně rozkrojeného chleba, spousty sardinek naložených v oleji nebo rajčatové omáčce a zeleniny.

Čeští zástupci

Žebříček je plný kuriózních a na pohled ne zrovna příjemných jídel, zahrnuje však i dva naše domácí pokrmy, které ve vás potenciálně mohou vyvolat vlnu patriotismu a snahu tato jídla bránit. Na 46. místě se nachází – světe div se – rybí polévka. Není sice specifikováno, jakou zrovna čtenáři Taste Atlas měli na mysli, ale budiž. Druhý český pokrm, který se zařadil na 55. příčku, pak ale zjevně naznačuje, že hodnocení zasílající strávníci mají něco proti našim Vánocům. Vadí jim totiž i houbový kuba, na kterém tedy osobně neshledávám špatného vůbec nic. Houby někdo nemusí, uznáváme, ale že by šlo o horší jídlo nežli třeba jahodové rizoto nebo gazpacho z manga?

Mohlo by vás zajímat: Kapr je prase českých rybníků. (Ne)těšte se na štědrovečerní večeři

Ať už je ale žebříček sestaven jakkoliv, Taste Atlas se opírá o více než 300 tisíc hodnocení od jednotlivých uživatelů, takže jde o velmi průkazný vzorek a konsenzus, nad kterým můžeme alespoň popřemýšlet. Na kubu a rybí polévku bychom si ale stejně neměli nechat sahat!

Zdroj: Taste Atlas, X - Bybo

Video, které jste mohli minout: Na levnější potraviny letos zapomeňme. Jaké jsou důvody a proč ceny budou dál růst?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom