22. srpna 2023 06:00

Dokoukáte ho do konce? Video z továrny ukazuje, jak se vyrábějí krabí tyčinky a z čeho vlastně jsou

Ten, kdo pečivě čte etikety, nebude překvapen. Ostatní možná při pohledu na video zažijí menší šok…

Krabí tyčinky v Česku bývají oblíbené hlavně jako „párty jídlo“ – děláme z nich pomazánky na chlebíčky, dáváme je do různých salátů a ti nejkreativnější kuchaři je dokážou využít třeba i v rizotu nebo na krabí obdobu karbanátků.

Ten, kdo měl pocit, že si s každou takovou pochoutkou dopřává krabí maso, by ale nemohl být od pravdy dál. Tyhle „krabí“ tyčinky totiž kraba neviděly, jak se říká, „ani z rychlíku“. Jejich základní ingrediencí je totiž surimi – a v tomhle videu z thajské výrobny se můžete podívat, co to přesně znamená.

Rybí pasta, cukr a barviva

Surimi je japonské slovo pro mleté maso, v případě pod tímto názvem známého produktu jde ale spíš o jemnou pastu. Jejím základem bývá levná ryba se světlým masem, třeba treska, a ta se smísí se směsí soli, cukru, sorbitolu, vaječných bílků, olejů a dalších konzervantů a stabilizátorů. To jediné, co občas nějakého mořského korýše obsahuje, bývají přidaná aromata.

Výsledný produkt se ještě barví, aby drahé krabí maso alespoň připomínal. Když se nad tím zamyslíme, je to vlastně mořský ekvivalent velice levného párku s nízkým obsahem masa.

Přečtěte si také: Karcinogenní strašák aspartam: Nápoje jsou jen začátek, nevědomky ho možná konzumujete celý den

Na druhou stranu výroba téhle rybí pasty není žádný moderní výmysl. V Japonsku má 900 let dlouhou tradici a od 60. let 20. století, kdy jeden z japonských chemiků přišel na to, jak surimi s pomocí cukru konzervovat, zažila ohromný boom. Důvod její oblíbenosti je samozřejmě jasný – krabí náhražka je mnohdy desetkrát levnější než krab samotný, natož třeba humr (jehož maso se surimi nahrazuje taky  třeba ve v USA oblíbených humrových rolkách).

Zdroj: New York Times, Food Kingdom, Thrillist

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom