25. srpna 2023 06:00

Úchvatné město z ledu ohromuje turisty každý rok. Podívejte se, jak vzniká

Na severovýchodě Číny leží město Charbin, nacházející se na jednom z nejchladnějších míst v zemi. Zdejší teploty klesají až na –35 stupňů Celsia. Proto jsou zde ideální podmínky pro každoroční Festival ledu a sněhu, který ročně přiláká miliony turistů.

Město Charbin je proslulé konáním festivalu, jenž má své místo ve světě od roku 1963. Festival tehdy vydržel pouhé tři roky, následně totiž přišla kulturní revoluce schválená ústředním výborem čínské komunistické strany, jež oblíbenou událost pohřbila. Naštěstí se tradice vrátila v roce 1985.

Město z ledu

Hlavním artiklem festivalu je tvorba masivních soch z ledu a sněhu. Týmům umělců přitom často musí stačit škrabka, pily, fantazie a mráz a často se spotřebuje až 120 000 metrů krychlových ledu. V pořadu Výstavba obrů na Prima Zoom uvidíte, jak se taková událost připravuje. Pomocí pily se nařežou bloky z nedaleké řeky Songhua, z nichž se vyrábějí potřebné atrakce.

Čtěte také: Lední medvědi umí používat nástroje k lovu. Vědci popsali, jak dokážou zabít nepřítele

Páteří Charbinu jsou dvě klíčové oblasti. Tzv. Sluneční ostrov nabízí turistům sněhové sochy. Úsilí tvůrců vyneslo Charbinu v roce 2007 zápis v Guinnesově knize rekordů za největší ledovou sochu, měřící 250 metrů. Druhou hlavní oblastí je Svět ledu a sněhu, v němž vznikají z ledu vyrobené budovy v životních velikostech. Budovy jsou přitom stavěny v různých architektonických stylech, a pro turisty jsou k vidění po západu slunce. Tehdy se totiž nasvítí tak, že poskytnou pohádkovou podívanou, jíž se návštěvníci můžou kochat od konce prosince do konce února.

Zdroje: Ice Festival Harbin/China Discovery

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom