2. srpna 2024 16:45
Adam Vala

Proč byste si v letadle neměli sundavat boty? Piloti varují i před dalšími nástrahami

Být na palubě naboso opravdu není dobrý nápad. Piloti odhalují, co všechno vám hrozí.

Pokud cestujete často letadlem a ještě lépe na delší vzdálenosti, už vás to určitě nejednou lákalo k vyzutí bot. V letních měsících se pak můžeme bavit o odhození pantoflí či sandálů a následných procházkách po palubě naboso. Že byste to neměli dělat, napovídají už nepsaná pravidla slušnosti – věřte, že vaše bosé nohy ostatní cestující příliš nelákají. Ale jsou tu i jiné důvody, o kterých promluvili piloti dotazovaní portálem Travel + Leisure.

Nedostatek času na pořádný úklid

Za všechny mluvil především Patrick Smith, autor populárního webu Ask the Pilot. Jedním z hlavních důvodů, proč by se Smith nikdy na palubě nevyzul z bot a ponožek, je úklid. „Paluba se uklízí před každým letem, ale při rychlém obratu letadla, kdy na úklid zbývá 15 nebo 20 minut času, se jedná pouze o úklid povrchový,“ upozornil pilot. Majitel společnosti SyQuest USA pak pro stejný portál uvedl, že ti, kdo se rozhodnou chodit po letadle bosí, mohou chytit bakterie a viry, které by mohly mít dopad na jejich zdraví. A stále je tu také obava, že se nakazíte plísňovou infekcí.

Abyste si udělali představu, jak se letadla uklízí, můžeme se obrátit na vyjádření pilota a zakladatele cestovního brandu Boarding Pass NYC Mikea Arnota. Ten pro portál The New York Times popsal, že ideální je, když letadlo stojí déle než osm hodin. V takovém případě může letecká společnost provést důkladný úklid včetně mytí koberců a odstraňování všech nečistot. To je však stav, který v běžném provozu aerolinek příliš nenastává, a tak přichází na řadu zkrácené cykly, při kterých se jen tak tak stihnou omýt nejvíce exponovaná místa, jako jsou kliky či područky.

Čtěte také: Člověk nasátý motorem letadla nemá žádnou šanci. Podívejte se, co přesně se s tělem děje

Obecně tedy spíš platí, že se letadlo zamlží – tedy je postříkáno elektrostaticky nabitými kapkami dezinfekčního prostředku... a to je všechno. Procházet se tak po koberci, po kterém prošly desítky, ne-li stovky párů bot, tak rozhodně není nic vábného. Raději to proto nedělejte a mějte také na paměti, že byste stejně jako v každém prostředku hromadné dopravy přece jen neměli přehnaně po všem sahat.

Zdroj: Travel + Leisure, The New York Times

Video, které jste mohli minout: Ministr Dvořák vzal Turka poloprázdným letadlem do Bruselu. Ten se pochlubil obřími emisemi

Adam Vala