Sledujte ŽIVĚ: Přímý přenos z korunovace Karla III. a jeho manželky Camilly

Miliony lidí v Británii i mimo ni budou sledovat slavnostní korunovaci Karla III. a jeho manželky Camilly. Obřad, který kombinuje bohoslužbu s okázalou ceremonií, můžete pohodlně sledovat přímo zde.

Dlouhých 70 let od korunovace Alžběty II. musela Británie čekat, než do brány Westminsterského opatství vstoupí nový král, aby se nechal pomazat posvátným olejem a převzal královské jablko, žezlo a korunovační prsten. Korunovace Karla III. a jeho manželky Camilly v sobotu 6. května 2023 je unikátní příležitostí poznat staleté rituály a pocítit symboliku říše, která dominovala polovině světa.

Přímý přenos z průvodu a korunovace Karla III. můžete prostřednictvím přímých vstupů z Londýna sledovat v živém vysílání CNN Prima NEWS zde:

Program korunovace

Program korunovačního dne začíná přibližně v 10:45 SELČ, kdy se začnou shromažďovat příslušníci britských ozbrojených sil a další účastníci slavnostního procesí. Průvod s králem Karlem III. a jeho manželkou Camillou se na cestu z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství vydá v 11:20.

Další program je následující:

12:00 Příjezd a zahájení korunovačního obřadu ve Westminsterském opatství

13:00 Vlastní korunovace Karla III. britským králem

14:00 Průvod s Karlem III. a Camillou zamíří zpět do Buckinghamského paláce v historickém zlatém kočáru

14:33 Král a královna dorazí do Buckinghamského paláce

15:15 Královská rodina se pozdraví z balkonu s davy přihlížejících a nad palácem přeletí vojenské letouny

Mohlo by vás zajímat: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Poslední korunovaci zažili Britové 2. června 1953, kdy byla korunována matka Karla III. a nejdéle vládnoucí panovnice britských dějin Alžběta II. Korunovaci tehdy poprvé přenášely televizní kamery s jedinou výjimkou – vlastní okamžik pomazání hlavy, ramen a rukou panovnice zůstal pohledům veřejnosti skryt. Podobné opatření zřejmě nastane i při korunovaci Karla III.

Novinkou je naopak přání arcibiskupa z Canterbury, který vyzval britské občany, aby během sledování bohoslužby nahlas slíbili věrnost králi a jeho potomkům, což se nikdy v historii nestalo. Přísahu králi obvykle skládali jen dědiční šlechtici.

Zdroj: CNN Prima NEWS

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom