2. října 2023 13:05
Adam Vala

Konec Koněva v Praze. Jeho slavná ulice má nové jméno, už se mění cedule

Koněvova ulice začíná oficiálně používat své nové jméno, které vstoupilo v platnost 1. října.

V Praze 3 začala výměna uličních nápisů v Hartigově ulici, která do neděle nesla název Koněvova. Jednu z prvních nových cedulí spolu s tabulí přibližující osobnost prvního žižkovského starosty Karla Hartiga dnes odhalili zástupci Prahy 3 u křížení ulice s Tachovským náměstím. Výměna nápisů má být uzavřena do konce října, obyvatelé ulice mají nyní půl roku na výměnu dokladů.

Podnět na změnu názvu ulice vzešel od Klubu přátel Žižkova a zastupitelé Prahy 3 ho schválili koncem loňského června. Změny názvů ulic má na starosti vedení Prahy, radní města přejmenování definitivně schválili letos v červnu a v platnost vstoupilo 1. října. Změna se dotkne asi 5 000 obyvatel ulice nad 15 let, kteří nyní mají půl roku na bezplatnou výměnu občanského průkazu, v případě majitelů aut je nutná i výměna technického průkazu.

Sovětský maršál

„Přejmenováním z Koněvovy na Hartigovu ulici volíme vlastence a budovatele města Žižkova namísto ideologicky zatíženého sovětského maršála. Je to změna symbolická a podstatná,“ uvedl dnes starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Novou uliční ceduli u Tachovského náměstí radnice doplnila tabulí s medailonkem stavitele a českého vlastence Hartiga, který se v roce 1876 stal prvním starostou samostatného Žižkova, tehdy nazývaného Královské Vinohrady I. Na Žižkov byla obec přejmenována o rok později na Hartigův návrh.

Výměnu cedulí má na starosti magistrát, podle jeho mluvčího Víta Hofmana bude v následujících dnech v asi 3,4 kilometru dlouhé ulici nainstalováno 30 nových tabulí. „Práce se uskuteční postupně, dokončení předpokládáme do konce měsíce října,“ uvedl. Podle Vronského plánuje Praha 3 část starých cedulí prodat v dobročinných aukcích a radnice nyní vytipovává neziskové organizace, kterým by šly výnosy z dražeb.

Změna adresy

Radnice Prahy 3 k přejmenování spustila informační kampaň s webovými stránkami, obyvatelům ulice také rozeslala brožuru shrnující, co je nutné udělat. Úřad městské části spustil rezervační systém, ve kterém si lidé mohou předem zamluvit čas návštěvy kvůli výměně občanského průkazu. Podle mluvčího městské části Jiřího Hannicha také radnice posílila úřední hodiny v oddělení osobních dokladů. Jinak si mohou lidé doklady vyměnit i na jakémkoliv jiném obecním úřadu.

Lidé podle radnice naopak nemusí řešit například poštovní služby, výplaty důchodů či státní úřady, kterým se nová adresa v registrech změní automaticky. Totéž se týká i firem a živnostníků, kteří v ulici sídlí. Městská část doporučuje o změně adresy informovat poskytovatele služeb, jako jsou banky, telefonní operátoři či dodavatelé energií.

Kdo byl Koněv?

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl však také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Koněvova nesla název po sovětském vojevůdci od roku 1947, mezi lety 1939 až 1945 se jmenovala Brněnská a před tím Poděbradova. Vedení Prahy 6 nechalo v roce 2020 odstranit maršálovu sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči, proti čemuž protestovala ruská ambasáda. Loni v květnu také zastupitelé města schválili, že Koněv nadále není čestným občanem Prahy.

Zdroj: ČTK, Praha 3

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom