Egypt „černou Kleopatru“ zcela odmítá. Historici popsali stěžejní rysy královny

Legendární královna Kleopatra VII. se víc než 2 000 let po své smrti stala předmětem debat o zcela moderních tématech, jako je rasová příslušnost a reprezentace.

Debata o správnosti castingu jednoho z mnoha dramaticko-dokumentárních seriálů na historické téma, které v současnosti vznikají, má nového a podstatného hráče. Do rozhovoru totiž vstoupila egyptská Nejvyšší rada pro památky. Tahle 160 let stará instituce zodpovídá za egyptské kulturní dědictví a všechna jeho archeologická naleziště. Ve svém prohlášení reagovala na vyobrazení královny Kleopatry jako ženy s „africkými rysy a tmavou kůží“. Jde podle ní o nepřesný historický obraz.

„Odmítáme nařčení z rasismu“

Generální tajemník Nejvyšší rady pro památky potvrzuje, že královna Kleopatra měla světlou kůži a helénické (řecké) rysy,“ uvádí prostřednictvím sociálních sítí egyptské ministerstvo turismu a památek. „Díla a sochy královny Kleopatry jsou nejlepším důkazem o jejích skutečných rysech a makedonském původu.“ Doktor Mustafa Waziri, který radě předsedá, dále řekl, že vzhled hrdinky v seriálu je „falzifikací egyptských dějin“. Jako problematické vnímá, že jde o dokumentární, nikoli dramatickou práci (ve skutečnosti jde o takzvané dokudrama, které je na pomezí obou žánrů, pozn. aut.) a tvůrci by proto podle něj měli zkoumat přesnost a odkazovat na historická fakta, aby k této falzifikaci nedocházelo.

K tématu: Původ Kleopatry je záhadný. Pocházela z incestní rodiny, vše zkomplikovali otec a dědeček

Zároveň razantně reagoval na vlnu odporu a nařčení z rasismu, které se vůči odpůrcům současného castingu zvedly poté, co se proti uveřejnění dokumentárního dramatu objevila petice. „Odmítnutí, které tvůrci zažívají ještě před tím, než bylo dílo vůbec zveřejněno, je z důvodu obrany historie královny Kleopatry VII, která je důležitou a autentickou součástí pradávné historie Egypta. Nemá nic společného s etnickým rasismem, plně respektujeme africkou civilizaci a naše bratry na africkém kontinentu, který nás všechny spojuje.“

Reakce

Tvůrci seriálu na vyjádření samozřejmě ihned zareagovali; v prohlášení zdůraznili, že zatím nezveřejněné dokudrama je hlavně o Kleopatře jako o mocné ženě, nikoli o barvě její kůže, a že je vytvořen s pomocí předních historiků a vědců, jako je například profesorka afrických a klasických studií Shelley Haley či Sally-Ann Ashton, historička, která se studiem Kleopatry zabývá celý život. „Etnický původ není zaměřením seriálu, ale jako míšenku jsme ji vyobrazili schválně, abychom reflektovali teorie o Kleopatřině možném egyptském původu a multikulturním prostředí dávného Egypta.“

Spekulace o etnickém původu královny

Tyto teorie pravděpodobně nikdy nikdo nedokáže vyvrátit vzhledem ke kontroverzním poměrům, které v ptolemaiovské rodině panovaly. Psali jsme o tom nedávno. Zajímavé je, že k nim velkou měrou přispěl jiný dokument, který ale žádnou reakci ze strany Egypta ani lidí na sociálních sítích nevyvolal. Uveřejnila jej BBC v roce 2009 a pokrýval rekonstrukci ostatků Kleopatřiny sestry, princezny Arsinoe. Odborníci v něm zjistili, že Arsinoe opravdu částečně afrického původu byla, a o etnické příslušnosti královny v něm rozsáhle debatovali.

Zdroj: Egyptské ministerstvo turismu a památek

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom