26. května 2024 07:00
Adam Vala

Je lepší sprchovat se ráno, nebo večer? Odpověď hledalo několik výzkumů

Vědci se opět seriózně zabývají jednou z nesmírně palčivých otázek. Překvapivě existuje správná odpověď, i když ne taková, jakou asi čekáte.

Pomineme-li, že mezi vámi mohou být tací, kdo se sprchují sporadicky nebo značně nepravidelně, většina z vás zřejmě praktikuje sprchu alespoň jednou za den. Pokud tomu tak skutečně je, možná jste si už nejednou položili otázku, zda je lepší nechat to až na ráno, aby člověk celý čerstvý vyrazil vstříc každodenním dobrodružstvím, anebo si rituál schovat na večer, aby šel pro změnu celý vyvoněný do postele. Ať už ke sprchování přistupujete jakkoliv, máte 50procentní šanci, že to děláte špatně.

Otázka za milion

Naznačenou otázkou se v roce 2022 zabýval dotazník americké Spánkové nadace, aby přišel s výsledky, že 42 procent dospělých Američanů sprchou začíná den. Čtvrtina z oslovených nechává sprchu na moment těsně předtím, než hodlá ulehnout do postele. A zbylá skupina se sprchuje večer, bez ohledu na další aktivity, jako je sezení u televize nebo příprava a konzumace večeře. Napovídá ale tento výsledek tomu, co je správné?

Začneme-li ranním sprchováním, nad rámec dobrého, svěžího pocitu ze sebe sama, jde v souvislosti s cirkadiánními rytmy o signál, že je na čase vstát. Zároveň odborná studie z roku 2016 zveřejněná v odborném časopise PubMed Central zjistila, že stačí jen 90 sekund strávit ráno pod studenou vodou a míra nemocí klesne až o třetinu. Co se týče sprchování těsně před ulehnutím do postele, má to nejen hygienický aspekt – nezamíříte do ložnice špinaví po celém dni – ale stejně jako v případě ranní sprchy má ta večerní vliv na biologický rytmus a říká tělu, že je na čase jít spát.

Mohlo by vás zajímat: Jedinečný tučňák se myje jako člověk. Podívejte se do jeho koupelny

Takže, kdo tohle dilema rozsekne? V roce 2023 se o to pokusil dermatolog Alok Vij z Cleveland Clinic a skutečně přišel se správnou odpovědí. Až na to, že ta správná je pro každého z nás jiná… „Neexistuje definitivní odpověď pro celé lidstvo, zda se sprchovat večer, nebo ráno. Všechno se řídí vlastními preferencemi,“ uvedl Vij na stránkách kliniky. Sám nicméně naznačuje, že vhodnější je sprchovat se večer, už jen proto, že člověk má většinou více času pořádně se umýt, použít všechny potřebné sprchové gely, šampony a další kosmetiku. „Na konci dne je ale vše o tom, co vás učiní šťastnými,“ uzavřel Vij a vyzval k experimentu, aby si každý našel svůj oblíbený způsob.

Zdroj: Cleveland Clinic, PubMed Central, Sleep Foundation

Video, které jste mohli minout: Češi podle dat mají jedny z nejhorších zubů v Evropské unii. Co za tím stojí?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom